Виставка студія «Батьки та діти»

Батьки та діти

13 лютого 2013 року о 15.00 у виставковій залі Одеського обласного центру української культури (вул. Польська, 20) відбудеться відкриття виставки студії «Батьки та діти» (керівник Олександр Іванович Гаркавченко).

Ця виставка дає змогу пізнати творчість студійців, які закохані у глину, кераміку та декоративний станковий розпис у традиційному українському напрямку. Глина відіграє особливу роль у розвитку розумових надбань людства. Певна мудрість полягає в її простому й практичному використанні у гончарстві, побуті та ліпленні.

Студія кераміки та декоративного розпису «Батьки та діти» працює в м. Одесі та таких селах, як: Крижанівка, Фонтанка, Вапнярка з 1988 року. Великий досвід мають студійці у проведенні майстер-класів ліплення з глини та розписів виробів з глини, а також розписів декоративно-станкових композицій у традиційному північно-причорноморському стилі з глибокими мотивами у символіці  та народними образами.

  • Після відкриття виставки, протягом двох тижнів,  керівником студії та студійцями будуть проводитися майстер-класи для дітей, юнацтва та бажаючих доторкнутися до джерел давнини. Майстер-класи проводитимуться щодня з 12.00 до 17.00, крім суботи та неділі.

Керівник студії Гаркавченко Олександр Іванович закінчив художньо-графічний факультет ПДПУ ім. К.Д. Ушинського у 1976 році, захищався з живопису. Та так сталося, що поїхав навчатися гончарству та ліпленню з глини до народних майстрів в Опішню. Народні художники України: Іван Гончар, Трохим Дем’яненко, Олександр Білик-Пошивайло – справили незабутнє враження своєю майстерністю і творчістю у виробах з опішнянської глини.

Пізніше, доля звела Олександра Івановича із заслуженим майстром народної творчості Ростиславом Михайловичем Палецьким та його братом Юрієм Михайловичем, у яких він протягом року навчався декоративно-станковому розпису, характерному для північного Причорномор’я. Займаючись педагогічною діяльністю передавав набуті навики своїм учням у художніх класах різних творчих шкіл.

В студіях визріли народні майстри дрібної керамічної пластики із глини, такі як: Запаріна О.В., Островерхова Е.О., Острова О.В. Створена студія «Батьки та діти» практикує ліплення з глини, розпис, обпалювання, вивчення традицій і символів в дусі національної культури. Студійці також проводять етнографічні пошуки, збирають старовинні глиняні вироби та інші знаряддя, приймають участь в археологічних експедиціях, організовують літні табори мандрівного характеру для дітей та юнацтва, співпрацюють із музеями України та музейними працівниками. Надбання студії служить людям, і тому відчинені двері на виставку – це відчинені ворота до таємних знань, а їх треба розвивати у людей душею чистих, розумом допитливих.

 

Виставка «Батьки та діти» працюватиме з 13 до 28 лютого 2013 року за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, щодня з 10.00 до 17.00 год., крім суботи та неділі.

Тел.: для довідок: 760-19-26, 093-879-44-70, 050-085-04-54, відділ декоративно-прикладного мистецтва ООЦУК.