Назва борщу: «Пісний борщ на меду» або «Борщ по-плосківськи»
Інгредієнти:
- Буряк;
- Капуста;
- Морква;
- Цибуля;
- Картопля;
- Помідор свіжий;
- Помідор маринований;
- Мед;
- Сухі білі гриби;
- Вода.
Історія страви:
Пісний борщ на меду в нашій місцевості (південно-східна частина Одеської області) готується на поминки у строгій піст (страва готується без м’яса та олії). Рецепт цієї страви передається із поколіня у покоління протягом двох століть.
Опис приготування:
По-перше, потрібно приготувати «прижарок» (так говорять у нашій місцевості) про заправку до борщу. Розігріваємо мед (0,5 л) на сковорідці та добавляємо покришену цибулю (1 кг.) та потерту моркву (1 кг.). Коли цибуля набуде золотистого кольору, додаємо до гарячої суміші протерті свіжі помідори (1,5 кг) і тушимо півгодини.
Готуємо основу борщу. У каструлю на 15 л. кладемо покришений буряк 1 кг. (розмір такий «щоб вмістився у ложці», говорили наші бабусі), покришену капусту 1 кг., сиру покришену цибулю 1 кг., покришену картоплю 2 кг.(розміром з маленькі брусочки), перетерті мариновані помідори 1 кг. Суміш перемішуємо міцно руками. Додаємо «прижарок», сіль 2 ст. ложки і знов перемішуємо. Заливаємо теплою водою і ставимо на відкритий вогонь (варимо на кострі). Перемішуємо постійно, щоб не підгорів і коли закипить, добавляємо сухі білі гриби 300 гр. та спеції (сухі трави). Варимо ще 15 хв. та знімаємо з вогню і накриваємо ковдрою (щоб «дійшов до готового»). Через 2 години можна їсти. Борщ «по-плосківськи» готов!
Смачного!
Щира вдячність Великоплосківській сільській громаді Роздільнянського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!