Традиційна народна гра «Ашик»

Назва елемента НКС України:

Традиційна народна гра «Ашик»

Інша назва елемента НКС України:

«Рашичета», «Рашик», «Асик», «Гра у бабки», «Ашижик»

Географічне розташування елементу нематеріальної культурної спадщини:

Елемент побутує на півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах:

  • Городнє, Виноградівка (Курчу) Болградського району;
  • Котловина Ізмаїльського району та ін.

Носії елементу нематеріальної культурної спадщини, їх роль у охороні та передачі елементу нематеріальної культурної спадщини  (зазначається загальна інформація про носії із визначенням їх ролі у охороні та передачі елементу нематеріальної культурної спадщини – гендерна, вікова характеристики)

Спільнота носіїв елемента є досить широкою, й охоплює собою носіїв різного віку, статі та соціального походження.   

Гравцями в «Ашик» є понад три покоління, це особи з 3 – х років і до 80 +.

Гравцями в «Ашик» є жінки,  чоловіки і діти.

Люди старшого віку є хранителями знань, умінь і навичок про гру і чітко спостерігають за дотриманням правил, які встановлювались роками. Вони також забезпечують передачу знань до молодшого покоління. Гравці середнього віку мають більш активну життєву позицію та забезпечують участь у заходах з підвищення обізнаності про гру через зустрічі, турнірні змагання, а також через дописи у соціальних мережах та ЗМІ.

Всі члени громад забезпечують охорону елемента через практикування гри «Ашик».

Соціальна функція елементу нематеріальної культурної спадщини (описується роль і значення елементу нематеріальної культурної спадщини для громади/спільноти)

Соціально – культурна функція елемента полягає в наступних проявах:

– гра «Ашик» об’єднує її носіїв, які у взаємодії з природою та своєю історією зберігають традиції свого народу, це тонкий історичний зв’язок з їхньою прабатьківщиною;

– це можливість спільного проведення часу (дозвілля), яке формується на принципах добросусідства, поваги та чесного відношення один до одного;

– гра сприяє створенню близьких стосунків між її учасниками.

– спільна гра підтримує соціокультурну взаємодію між гравцями – членами громади, родини, між однолітками;

– в результаті згуртованості відбувається вирішення соціально – побутових питань, основаних на взаємодопомозі та підтримці (після закінчення гри люди обговорюють нагальні потреби один одного, вирішують спільні чи поодинокі питання ведення господарства тощо).

– при практикуванні умов гри дотримуються чесності, порядності, поваги один до одного;

– гра «Ашик» відволікає від буденності;

– в процесі гри людина вчиться мислити, зосереджуватись, самостійно думати, швидко приймати рішення;

– в основу гри закладені природні рухи, які сприяють удосконаленню організму, зміцнюють його стійкість до несприятливих впливів зовнішнього середовища, впливають на загальний фізичний розвиток та здоров’я організму.

Гра в час війни має нове соціальне значення, зокрема, відновлення ментального здоров’я через занурення в гру і заспокоєння, а також під час повітряних тривог в сховищах люди можуть перевести увагу та відволіктись від реальності.

Основні загрози та ризики, які можуть вплинути на побутування елементу нематеріальної культурної спадщини:

  1. Урбанізація суспільства та розвиток технологій:
  • у зв’язку з поширенням й використанням інформаційно – цифрових технологій та пов’язаних з ними продуктів і послуг відбувається заміна традиційних дозвіллєвих практик сучасними (Інтернет – середовище, гаджети тощо);
  • глобальне занурення молоді в світ комп’ютерних ігор, що призводить до втрати відчуття реальності та зв’язку з суспільством.

2. Міграційні процеси:

  • відтік молоді із сільської місцевості у великі міста (освітня, трудова міграція тощо), призводить до розриву зв’язку поколінь.

3. У зв’язку з російською агресією в Україні з лютого 2022 року:

  • загроза життю та здоров’ю носіїв елемента через воєнні дії (постійні ракетні обстріли, атаки ударних дронів тощо);
  • під загрозою знищення через багаточисельні ракетні обстріли природний (під загрозою знищення потрапляють вівці, так і пасовища) та культурний простір, на якому побутує елемент;
  • під загрозою знищення установи, а саме, заклади культури та освіти в яких збираються носії – практики та учасники гри;
  • вимушене переміщення носіїв елемента, що впливає на розрив зв’язків як в сім’ях, так і в громадах, в яких побутує гра .

Заходи з охорони елемента нематеріальної культурної спадщини:

  • Дослідження елемента «Традиційна народна гра «Ашик»,  яка включає фото та відео-фіксацію, інтерв’ювання носіїв щодо практикування гри «Ашик», дослідження історичних джерел, збір наукової інформації про елемент, дослідження соціокультурного значення  елемента в житті громад тощо:

створити цифрові архіви зі збереження даних про гру «Ашик».

2024 – 2028 р.р. з можливим продовженням

  • Підвищення обізнаності широкого загалу про гру «Ашик» та пов’язані з ним простори:

– організація та проведення семінарів – практикумів для обмінів досвідом носіїв елементу та людей, бажаючих навчитися грі «Ашик»;

– проведення майстер-класів гри в «Ашик»;

– розміщення інформації про гру в інтернет-ресурсах (публікації на сайтах, в соціальних мережах, робота зі ЗМІ тощо).

2024 – 2028 р.р. з можливим продовженням

  • Підвищення обізнаності про елемент у громадах, зокрема робота з носіями – практиками.

2024– 2028 р.р. з можливим продовженням

  • Спільно із закладами культури та освіти розробка освітньої програми, спрямованої на дитячі садочки та школи та організацію дозвіллєвої діяльності в цих закладах.

2024– 2028 р.р. з можливим продовженням

Фотоматеріали

Контактні особи:

  • Ольга КУЛАКСИЗ, директор Комунальної установи «Обласний центр гагаузької культури» (с. Виноградівка Болградської міської громади Болградського району).

Е-mail: kulaksyz61@ukr.net 

  • Майя КОНСТАНТИНОВА, завідуюча Городненським сільським історико – краєзнавчим музеєм (с. Городнє Городненської сільської громади Болградського району).

Е-mail: mayakonstant@gmail.com

  • Галина БУЛГАР, завідуюча Котловинською філією комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району.

Е-mail: sbkcult.kotlovina@ukr.net