Обрядове свято виноградної лози «Трифон Зарезан»

Інша назва елемента: «Трифон Зарезан», День Святого Трифона, обряд «Трифон Зарезан», свято «Трифон Зарезан», болгарське свято «Трифон Зарезан»

Внесено до регіонального інвентаря в 2022 році.

Прагнемо підтримати вогонь живої традиції

ДОМЕН: звичаї, обряди, святкування; знання та практики, що стосуються природи і Всесвіту; інвентаризація.

СТРАТЕГІЇ ТА ЗАХОДИ З ОХОРОНИ: підвищення обізнаності, підвищення поваги.

Короткий опис:

«Трифон Зарезан» – це традиційне свято виноградарів, яке з покон-віків відмічається болгарами Бессарабії, які компактно проживають на півдні Одеської області  – за новим адміністративним поділом це Болградський та Ізмаїльський райони (раніше Болградський, Ізмаїльський, Татарбунарський та Тарутинський райони).

Південь Одеської області має сприятливе природнє середовище для вирощування винограду. Це теплий сухий клімат з помірною вологістю, чорнозем. Майже у кожному обійсті чи на полі є виділена для виноградників ділянка й кожна родина володіє культурою вирощування винограду, приготування та споживання вина.  Також є окремі винні господарства, які займаються промисловим виробництвом вина.

«Трифон Зарезан» – це одне з найбільш значних і шанованих свят зимового циклу і знаменує початок сільськогосподарського сезону та нового господарського року. В цей день болгари підрізають виноградну лозу, щоб отримати восени гарний  врожай. 

Відзначається свято 14 лютого.  Господині встають зі сходом сонця й починають приготування  – їм потрібно зібрати господаря на свято. Готують традиційну болгарську страву – курку. Її тушкують і обсмажують на «саче» (з болг. «неглибока мідна сковорода»), начиняють рисом, і наливають у «бикліцу» (з болг. «спеціальний дерев’яний посуд»)  домашнє вино, готують калач, рушник, одяг для господаря.  Складають все разом в нову вовняну сумку, і господар будинку, перекинувши сумку через плече, відправляється на виноградники, де вже збираються всі інші чоловіки села. На винограднику чоловіки осяюють себе хрестом, кожен з них бере «секаторі» (садові ножиці) і відрізає три гілки від трьох великих виноградних лоз. Потім, знову перехрестившись, вони виливають принесене з собою вино на лози. Невід’ємною частиною обряду є хліб, в даному випадку це калач. Його чіпляють на зрізану лозу та зав’язують поруч з ним рушник. Відбувається загальна трапеза. Болгари вважають хліб священним, адже він ввібрав в себе всю силу землі (пшениця проростає з землі), та здатен передавати її винограду.

 Чоловіки вибирають «царя виноградників». За традицією, це був найуспішніший господар в селі. Царю кладуть на голову вінець з виноградної лози, через плече перекидають вінок з виноградних паличок. Він сідає на віз, запряжений кіньми (раніше віз тягли самі виноградарі). Добравшись до села, ця процесія ходить по вулицях, зупиняючись перед кожним будинком. Господині виносять вино в білій посудині і пропонують надпити спочатку царю, а потім всім учасникам процесії. Залишки вина цар вихлюпує через плече під загальні гасла: «Нехай наш урожай буде багатим! Нехай наш будинок буде повною чашею!». Цар відповідає: «Амінь».

В цей день, до пізнього вечора,  не припиняються народні пісні і танці, грають музики, а вино ллється рікою. За повір’ям, нове вино буде таким же, як те, що подавалося до столу на Трифона Зарізана.

Зараз День святого Трифона святкують не тільки виноградарі, а й садівники, городники і власники винних таверен. Це свято поширене у Болгарії, Македонії, Сербії, а також серед болгар та гагаузів України і Молдови.

Розташування: південь Одеської області. За новим адміністративним поділом це Болградський та Ізмаїльський райони Одеської області (раніше Болградський, Ізмаїльський, Татарбунарський та Тарутинський райони). Населені пункти:

м. Болград, с.Залізничне, с.Табаки Болградської територіальної громади; с.Кубей, с.Виноградне, с.Орехівка  Кубейської територіальної громади; с.Василівка, с.Баннівка, с.Калчево Василівської  територіальної громади; с.Городне, с.Нові Трояни Городненської територіальної громади;

с. Криничне Криничненської територіальної громади та ін.

Громади: КУ «Одеський обласний центр болгарської культури в м. Болграді»;

Носіями елемента нематеріальної культурної спадщини – обряду «Трифон Зарезан» є болгари, які мешкають в південній частині Одеської області (Бессарабії).

Це переважно чоловіче населення (особи віком від 35 років), які є безпосередніми відтворювачами обряду та споживачами вина.  В меншій кількості залучаються й жінки.

Контактні особи громад:

Галина ІВАНОВА

Контактна особа
місцевого органу охорони:

Галина ІВАНОВА

Загальний е-mail:

bolgarcentr@ukr.net

Історична довідка

Посилання на літературу

Фотоматеріали 

Відеоматеріали

Аудіоматеріали

Щира вдячність
Галині ІВАНОВІЙ за сприяння та участь у підготовці Інвентаря!