Назва борщу: «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» (рецепт від жительки села).
Інгредієнти:
- Картопля – 8-10 шт.
- Капуста – 1 мала голівка
- Буряк столовий – 1 шт. середнього розміру
- Буряк цукровий – 1 шт. маленького розміру
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.великі
- Солодкий перець – 2 шт.
- Шкварки – 2-3 ст.ложки
- Борошно – 1 ст. ложка
- Томатна паста – 2 ст. ложки
- Петрушка – 1 пучок
- Сіль, перець – за смаком.
Опис приготування:
Борщ варити в казані на пічурці. Ставлю на пічурку казан, наливаю 5 л.води. Поки вода закипить, чищу та нарізаю картоплю будь-якої величини, довільної форми. Кидаю картоплю в казан, а в цей час готую інші інгредієнти. Шинкую капусту, нарізаю цибулю 1 шт. для піджарки, 1 шт. нарізану кидаю сирою. Перець 1 шт. нарізаю, а один, для кращого аромату кидаю цілим. Моркву, столовий буряк та цукровий буряк натираю на крупну терку. Одна морква для піджарки, а одну натерту кидаю сирою. Картопля вже варена, тоді додаю капусту, цукровий буряк, перець, моркву, цибулю.
Далі готую піджарку. Для цього борщу піджарку готую у два прийоми. Спочатку на сковорідці підсмажую цибулю, додаю шкварки, і все це добре розтираю макогоном у макітрі.
В цей час, поки я роблю затирку, у мене смажиться столовий буряк і морква. Додаю томатну пасту. В казані вже всі овочі варені, заправляю борщ піджарками. Висипаю із макітри затирку, із сковорідки підсмажений буряк. Добавляю сіль, перець за смаком. В кінці кидаю петрушку.
Борщ виходить запашний і гарний на колір. В нас такий борщ ще називають молодим, тому що все щойно з городу. Бо саме після свята Петра й Павла можна вже копати картоплю, буряк, моркву, тобто все, що доспіло.
Рекомендую зварити такий борщ, не пошкодуєте! Смачного!
Фотоматеріали:
Відеоматеріали:
Щира вдячність Кодимській міській громаді Подільського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!