Кодимська міська громада Подільського району Одеської області

Назва борщу: «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» (рецепт від жительки села).

Інгредієнти:

  • Картопля – 8-10 шт.
  • Капуста – 1 мала голівка
  • Буряк столовий – 1 шт. середнього розміру
  • Буряк цукровий – 1 шт. маленького розміру
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.великі
  • Солодкий перець – 2 шт.
  • Шкварки – 2-3 ст.ложки
  • Борошно – 1 ст. ложка
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Петрушка – 1 пучок
  • Сіль, перець – за смаком.

Опис приготування:

Борщ варити в казані на пічурці. Ставлю на пічурку казан, наливаю 5 л.води. Поки вода закипить, чищу та нарізаю картоплю будь-якої величини, довільної форми. Кидаю картоплю в казан, а в цей час готую інші інгредієнти. Шинкую капусту, нарізаю цибулю 1 шт. для піджарки, 1 шт. нарізану кидаю сирою. Перець 1 шт. нарізаю, а один, для кращого аромату кидаю цілим. Моркву, столовий буряк та цукровий буряк натираю на крупну терку. Одна морква для піджарки, а одну натерту кидаю сирою. Картопля вже варена, тоді додаю капусту, цукровий буряк, перець, моркву, цибулю.

Далі готую піджарку. Для цього борщу піджарку готую у два прийоми. Спочатку на сковорідці підсмажую цибулю, додаю шкварки, і все це добре розтираю макогоном у макітрі.

В цей час, поки я роблю затирку, у мене смажиться столовий буряк і морква. Додаю томатну пасту. В казані вже всі овочі варені, заправляю борщ піджарками. Висипаю із макітри затирку, із сковорідки підсмажений буряк. Добавляю сіль, перець за смаком. В кінці кидаю петрушку.

Борщ виходить запашний і гарний на колір. В нас такий борщ ще називають молодим, тому що все щойно з городу. Бо саме після свята Петра й Павла можна вже копати картоплю, буряк, моркву, тобто все, що доспіло.

Рекомендую зварити такий борщ, не пошкодуєте! Смачного!

Фотоматеріали:

Відеоматеріали:

Щира вдячність Кодимській міській громаді Подільського району Одеської області  за участь у формуванні реєстру!