Куяльницька сільська громада Подільського району Одеської області

Назва борщу:  «Борщ із квашеного кормового буряку»

Рецепт від Лариси Пломодєл із с. Глибочок.

Інгредієнти:

  • Кількість води – 7 л, м’яса – 1,5 кг – (кількість залежить від смаків господині);
  • М’ясо: реберця свинини, гов’ядини, курятина, копчені свинячі реберця;
  • Морква – 2 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Картопля – 2 шт. (за бажанням);
  • Буряк кормовий (в середині білий або смугастий) – 2 шт.;
  • Чорний перець горошком – 8 шт.;
  • Лавровий лист – 3 шт.;
  • Орегано (материнка) – 1 дрібка;
  • Чабрець – 1 ст. л.;
  • Кріп – пучок;
  • Сіль – за смаком;
  • Квас буряковий – 100 г.;
  • Смалець – 2 ст. л.

Опис приготування:

Два буряка натерти на крупну тертку або нарізати соломкою, скласти в 3-х л. банку та залити колодязною (обов’язково) водою, залишити при кімнатній температурі на 5-6 днів, прикривши банку марлею.

М’ясо вимочити в холодній воді 30 хв. Потім скласти в казан залити водою, довести до кипіння, зняти піну. Буряковий квас злити в окремий посуд, а буряк додати до м’яса і варити 1,5-2 години.

На пательні в смальці обсмажуємо моркву та цибулю. За 30-40 хв. до готовності м’яса в бульйон додаємо картоплю, 100 г бурякового квасу, лавр. лист, перець. Хвилин за 10 до готовності солимо, всипаємо спеції і додаємо кріп. Смачного!

Назва борщу: «Борщ з баклажанами»

Рецепт від Наталії Іванкової із с. Борщі.

 Інгредієнти:

  • Свинячі реберця або куринне філе;
  • Картопля;
  • Капуста;
  • Цибуля;
  • Помідори;
  • Морква;
  • Буряк;
  • Баклажан;
  • Олія;
  • Лимонний сік;
  • Цукор;
  • Сіль;
  • Зелень;
  • Сметана.

Опис приготування:

Кидаємо у воду свинячі реберця (можна куряче філе), варимо до готовності. Картоплю крупно порізати, капусту нашаткувати. Варити до готовності. Цибулю і помідори дрібно нарізати. Моркву і буряк потерти на крупній тертці. Баклажан (1-2) очистити від шкірки і порізати соломкою, або кубіком. У глибоку сковороду налити олію і обсмажити цибулю, баклажани, буряк, моркву, помідор. Додати лимонний сік і цукор. Овочі тушкувати до готовності.

Коли овочі будуть готові, покласти їх у каструлю з капустою, картоплею та реберцями. Посолити за смаком. Варити близько 5 хв. Подавати гарячим, прикрасивши зеленню. Можна зі сметаною. Смачного!

Назва борщу: «Борщ пісний з рибкою»

Рецепт від Олесі Смілянської із с. Гидерим.

Інгредієнти:

Склад: на 3-4 л води

  • 1 кг риби – короп (або інша річкова риба);
  • 2 морквини;
  • 1 цибулина;
  • 1 бурячок;
  • 1 корінець петрушки;
  • Гриби сушені;
  • 5-6 шт. картоплі;
  • 1 болгарський перчик;
  • 0,5 гіркого перцю;
  • 2 зубки часнику;
  • 300-400 гр капусти;
  • Зелень укропу, петрушки, цибулі;
  • 2 ст. л. олії;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 3-4 горошини духмяного перцю;
  • Сіль, цукор, часник, мелений чорний перець за смаком.

Опис приготування:

Рибу почистити, нарізати порціонними шматочками та обжарити на олії в кінці додати томат. Гриби зазделегідь замочити і зварити. Всі овочі нарізати (за вподобаннями господині). В холодну воду опустити нарізаний буряк, цілий корінець петрушки, лавровий лист та духм'яний перець. Варити цей овочевий бульйон хвилин 30 при відкритій кришці поки не посвітліє буряк. Потім в бульйон додати картоплю, перець, цибулю, гриби, закрити кришкою. Через хвилин 10-15 додати моркву і капусту і проварити ще 10 хв.

На останок додати в каструлю смажену рибку в томаті, сіль, цукор, перчик, часник за смаком, на повільному вогні проварити ще хвилин 10, настояти і подавати до столу. Смачного!

Назва борщу: «Борщ одеський з квасолею та кількою»

Рецепт від Людмили Мойсенець із с. Новоселівка.

Інгредієнти:

Склад: на 3 л. води:

  • 1 стакан квасолі ;
  • 1 консерва кільки в томатному соусі;
  • 1 бурячок (невеличкий);
  • 1 морква;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина;
  • 4-5 середніх картоплин;
  • 200 г капусти;
  • 300-400 г томатного соку;
  • Сіль, цукор, перець, лавровий лист, зелень – за смаком.

Опис приготування:

Картоплю порізати кубиком, капусту нашаткувати, цибулю нарізати маленьким кубиком, на середній тертці натерти буряк, окремо моркву. На сковорідку налити трохи олії та підсмажмити буряк з додаванням цукру. Через кілька хвилин додати моркву, перемішати і смажити ще трішки.

В окремій сковорідці смажимо цибулю до золотавого кольору, додаємо томатний сік і тушкуємо 5 хвилин.

В каструлі варимо квасолю до готовності, додаємо картоплю, проварюємо її, додаємо капусту і засмажку, через 5 хвилин закладаємо кільку в томатному соусі і заливаємо тушкованою цибулею в томатному соку. Солимо, перчимо за смаком, додаємо зелені, настоюємо і подаємо до столу. Смачного!

Фотоматеріали:

Відеоматеріали:

https://www.facebook.com/podilskrckd/videos/423377103215108

Щира вдячність Куяльницькій сільській громаді Подільського району Одеської області  за участь у формуванні реєстру!