Назва борщу: «Борщ із квашеного кормового буряку»
Рецепт від Лариси Пломодєл із с. Глибочок.
Інгредієнти:
- Кількість води – 7 л, м’яса – 1,5 кг – (кількість залежить від смаків господині);
- М’ясо: реберця свинини, гов’ядини, курятина, копчені свинячі реберця;
- Морква – 2 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Картопля – 2 шт. (за бажанням);
- Буряк кормовий (в середині білий або смугастий) – 2 шт.;
- Чорний перець горошком – 8 шт.;
- Лавровий лист – 3 шт.;
- Орегано (материнка) – 1 дрібка;
- Чабрець – 1 ст. л.;
- Кріп – пучок;
- Сіль – за смаком;
- Квас буряковий – 100 г.;
- Смалець – 2 ст. л.
Опис приготування:
Два буряка натерти на крупну тертку або нарізати соломкою, скласти в 3-х л. банку та залити колодязною (обов’язково) водою, залишити при кімнатній температурі на 5-6 днів, прикривши банку марлею.
М’ясо вимочити в холодній воді 30 хв. Потім скласти в казан залити водою, довести до кипіння, зняти піну. Буряковий квас злити в окремий посуд, а буряк додати до м’яса і варити 1,5-2 години.
На пательні в смальці обсмажуємо моркву та цибулю. За 30-40 хв. до готовності м’яса в бульйон додаємо картоплю, 100 г бурякового квасу, лавр. лист, перець. Хвилин за 10 до готовності солимо, всипаємо спеції і додаємо кріп. Смачного!
Назва борщу: «Борщ з баклажанами»
Рецепт від Наталії Іванкової із с. Борщі.
Інгредієнти:
- Свинячі реберця або куринне філе;
- Картопля;
- Капуста;
- Цибуля;
- Помідори;
- Морква;
- Буряк;
- Баклажан;
- Олія;
- Лимонний сік;
- Цукор;
- Сіль;
- Зелень;
- Сметана.
Опис приготування:
Кидаємо у воду свинячі реберця (можна куряче філе), варимо до готовності. Картоплю крупно порізати, капусту нашаткувати. Варити до готовності. Цибулю і помідори дрібно нарізати. Моркву і буряк потерти на крупній тертці. Баклажан (1-2) очистити від шкірки і порізати соломкою, або кубіком. У глибоку сковороду налити олію і обсмажити цибулю, баклажани, буряк, моркву, помідор. Додати лимонний сік і цукор. Овочі тушкувати до готовності.
Коли овочі будуть готові, покласти їх у каструлю з капустою, картоплею та реберцями. Посолити за смаком. Варити близько 5 хв. Подавати гарячим, прикрасивши зеленню. Можна зі сметаною. Смачного!
Назва борщу: «Борщ пісний з рибкою»
Рецепт від Олесі Смілянської із с. Гидерим.
Інгредієнти:
Склад: на 3-4 л води
- 1 кг риби – короп (або інша річкова риба);
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- 1 бурячок;
- 1 корінець петрушки;
- Гриби сушені;
- 5-6 шт. картоплі;
- 1 болгарський перчик;
- 0,5 гіркого перцю;
- 2 зубки часнику;
- 300-400 гр капусти;
- Зелень укропу, петрушки, цибулі;
- 2 ст. л. олії;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 3-4 горошини духмяного перцю;
- Сіль, цукор, часник, мелений чорний перець за смаком.
Опис приготування:
Рибу почистити, нарізати порціонними шматочками та обжарити на олії в кінці додати томат. Гриби зазделегідь замочити і зварити. Всі овочі нарізати (за вподобаннями господині). В холодну воду опустити нарізаний буряк, цілий корінець петрушки, лавровий лист та духм'яний перець. Варити цей овочевий бульйон хвилин 30 при відкритій кришці поки не посвітліє буряк. Потім в бульйон додати картоплю, перець, цибулю, гриби, закрити кришкою. Через хвилин 10-15 додати моркву і капусту і проварити ще 10 хв.
На останок додати в каструлю смажену рибку в томаті, сіль, цукор, перчик, часник за смаком, на повільному вогні проварити ще хвилин 10, настояти і подавати до столу. Смачного!
Назва борщу: «Борщ одеський з квасолею та кількою»
Рецепт від Людмили Мойсенець із с. Новоселівка.
Інгредієнти:
Склад: на 3 л. води:
- 1 стакан квасолі ;
- 1 консерва кільки в томатному соусі;
- 1 бурячок (невеличкий);
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- 1 цибулина;
- 4-5 середніх картоплин;
- 200 г капусти;
- 300-400 г томатного соку;
- Сіль, цукор, перець, лавровий лист, зелень – за смаком.
Опис приготування:
Картоплю порізати кубиком, капусту нашаткувати, цибулю нарізати маленьким кубиком, на середній тертці натерти буряк, окремо моркву. На сковорідку налити трохи олії та підсмажмити буряк з додаванням цукру. Через кілька хвилин додати моркву, перемішати і смажити ще трішки.
В окремій сковорідці смажимо цибулю до золотавого кольору, додаємо томатний сік і тушкуємо 5 хвилин.
В каструлі варимо квасолю до готовності, додаємо картоплю, проварюємо її, додаємо капусту і засмажку, через 5 хвилин закладаємо кільку в томатному соусі і заливаємо тушкованою цибулею в томатному соку. Солимо, перчимо за смаком, додаємо зелені, настоюємо і подаємо до столу. Смачного!
Фотоматеріали:
Відеоматеріали:
https://www.facebook.com/podilskrckd/videos/423377103215108
Щира вдячність Куяльницькій сільській громаді Подільського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!