Назва борщу: «Борщ з курятиною» (с. Котловина)
Інгредієнти:
- куряче м’ясо;
- цибуля;
- картопля;
- буряк;
- морква;
- томати або консервована заправка для борщу;
- капуста;
- олія;
- болгарський перець (якщо є по сезону);
- зелень.
Опис приготування: спершу варимо м’ясо. Коли м’ясо вже майже зварилося, в бульйон кидаємо накришений буряк. Після того як буряк виварився, додаємо картоплю, цибулю, моркву та болгарський перець. Овочі майже зварилися, настав час робити засмажку (смажену цибулю та томати). У готовий борщ додаємо засмажку і зелень. Смачного!
Відеоматеріали:
https://drive.google.com/file/d/1sYHWXg6XwOzCWCO9Fyiw4sDiE1ft6E-K/view?usp=sharing
Назва борщу: «Пісний борщ з квасолею» (с. Котловина)
Інгредієнти:
- цибуля;
- картопля;
- буряк;
- морква;
- томати або консервована заправка для борщу;
- капуста;
- квасоля;
- олія;
- болгарський перець (якщо є по сезону);
- зелень.
Опис приготування: У киплячу воду кидаємо варитися картоплю. Окремо кришимо цибулю, моркву, буряк, болгарський перець і тушкуємо овочі на соняшниковій олії. Додаємо 2 столові ложки оцту, для того щоб бурячок зберіг колір, після цього томати або консервовану заготовку для борщу. До картоплі додаємо нарізану капусту та напівготову квасолю. Коли провариться капуста, в каструлю додаємо притушковані овочі та зелень (кріп, петрушка). Не забуваємо посолити. Борщ готовий!
Відеоматеріали: https://drive.google.com/file/d/1sYHWXg6XwOzCWCO9Fyiw4sDiE1ft6E-K/view?usp=sharing
Назва борщу: «Молдовський квасолевий борщ зі шкварками» (село Плавні)
Інгредієнти:
- Квасоля -500 гр.
- Шкварки – 300 гр.
- Вода – 3 л.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Томати – 4 шт.
- Олія – 100 мл.
- сіль та чорний перець за смаком
- зелень: чебрець, любисток, зелена петрушка.
Опис приготування:
Попередньо суху квасолю заливаємо водою та залишаємо на ніч. На другий день ставимо варитися одну годину на невеликому вогні. За цей час займаємося засмажкою: ріжемо цибулину дрібно, натираємо моркву та окремо натираємо томати. На пательні смажимо цибулю та моркву до золотистості. У готові овочі додаємо томати, перемішуємо та обсмажуємо ще 3-5 хвилин. Готову засмажку, сіль, чорний перець додаємо в киплячу квасолю, перемішуємо та варимо 5-10 хв. Потім додаємо шкварки і теж варимо 5-7 хв. Наприкінці додаємо зелень та знімаємо з вогню. Смачного!
Фотоматеріали:
Відеоматеріали:
https://drive.google.com/file/d/1JbciHkIIza_0czWHYMrUog8iIJkwWEt9/view?usp=sharing
Назва борщу: «Bors de burechite (Борщ дє бурєкицє)» (село Лиманське)
Інгредієнти:
- м’ясо,
- піджарений хамон,
- морква,
- цибуля,
- помідори,
- борщовий квас (в народі bors de putina),
- сіль та спеції на смак,
- любисток,
- кріп,
- гострий перець.
Для приготування burechite (бурекіцє) Вам знадобится: мука, яйце, вода, сіль та піджарений хамон з цибулею.
Опис приготування:
- Ставимо кип’ятити 1 літр бульйону та 1 літр борщового квасу.
- Замішуємо тісто. Тісто звичайне мука, яйце, сіль та вода.
- Розкатуємо тісто та розрізаємо на маленькі квадратики.
- Формуємо burechite (бурекіцє) у вигляді косинок.
- Окремо готуємо піджарку з моркви, цибулі та томатів у вигляді соку.
- Відварюємо у бульйоні burechitele та з’єднуємо з піджаркою, приправляємо сіллю, перцем.
- У кінці додаємо любисток та кріп.
Відеоматеріали:
https://www.facebook.com/groups/1367788293584669/permalink/1940618676301625/
Назва борщу: Борщ по рецепту господині з села Новосільське
Інгредієнти: в селі Новосільське борщ готується обов’язково з капустою та гірким перцем, а овочі повинні бути свіжі та зібрані зі свого городу – все це придає надзвичайний домашній присмак.
- вода – 1,5-2 л.
- свинина або яловичина на кістці – 400 г.
- картопля – 4 шт. (середні)
- буряк – 2 шт. (невеликі)
- морква – 1 шт.
- цибуля – 3 шт. (середні)
- капуста білокачанна свіжа – 300 г.
- перцева паста – 2 ст. л.
- соняшникова олія – 4-5 ст. л.
- томати – 5-6 шт.
- сіль, лавровий лист, зелень – за смаком.
Опис приготування:
Спершу варимо бульйон. У каструлю наливаємо 1,5-2 літра води. Додаємо м’ясо та ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні годину-півтори.
Тим часом готуємо засмажку. Варимо та чистимо буряк. Чистимо моркву та цибулю. Буряк натираємо на крупній терці, а моркву та цибулю нарізаємо кубиками.
На середньому вогні в чугунку розігріваємо олію, ставимо варене м’ясо, висипаємо туди цибулю та моркву, смажимо 5 хвилин. Потім додаємо капусту та болгарський перець. Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо перцеву пасту, перемішуємо й смажимо все ще 2-3 хвилини, додаємо нарізану картоплю, через 5 хвилин додаємо варений буряк натертий на крупній тертці. Перемішуємо засмажку, додаємо лавровий лист, сіль та спеції до смаку. Потім додаємо воду, так щоб накривати всю засмажку, накриваємо кришкою та варимо до готовності. Коли всі овочі готові – додаємо сік із томатів.
Наприкінці посипаємо зелень і обов’язково гіркий перець.
Приємного смаку!
Фотоматеріали:
Відеоматеріали:
https://www.facebook.com/groups/1367788293584669/permalink/1942294902800669/
Назва борщу: Долинський український борщ із консервованою квасолею (село Долинське)
Інгредієнти:
• вода – 2 л.
• свинина або яловичина на кістці – 400 г
• картопля – 4 шт. (середні)
• буряк – 2 шт. (невеликі)
• морква – 1 шт.
• цибуля – 3 шт. (середні)
• капуста білокачанна свіжа – 300 г
• сок томатний – 0,5 л.
• соняшникова олія – 4-5 ст. л.
• квасоля консервована – 0,5 б.
• лимонна кислота – дрібка
• сіль, лавровий лист, зелень – за смаком.
Опис приготування:
Спершу варимо бульйон. У каструлю наливаємо 2 літра води. Додаємо м’ясо й ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні годину-півтори.
Тим часом готуємо засмажку. Чистимо буряк, моркву та цибулю. Буряк натираємо на крупній тертці, а моркву – на середній. Цибулю нарізаємо кубиками.
На середньому вогні в сковороді розігріваємо олію, висипаємо туди цибулю та моркву, смажимо 5 хвилин. Потім додаємо буряк (його можна посипати лимонною кислотою або збризнути соком свіжого лимона – так борщ буде по-справжньому червоним). Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо томатний сік, перемішуємо й смажимо все ще 5-7 хвилин.
А тепер варимо сам борщ. У бульйон додаємо картоплю, нарізану великими кубиками. Варимо приблизно 15 хв. Додаємо в бульйон нашатковану капусту. Солимо все и додаємо консервовану квасолю. Десь хвилин через 5 додаємо засмажку. Перемішуємо борщ, додаємо лавровий лист і дрібно посічену зелень, накриваємо кришкою та варимо ще 5-7 хвилин.
Подаємо борщ зі сметаною і зеленню.
Фотоматеріали:
Відеоматеріали:
https://www.facebook.com/groups/852699864910802/permalink/2462462160601223/
Назва борщу: Борщ червоний літній без м’яса (село Орлівка)
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 500 г.
- картопля – 5-6 шт.
- цибуля, морква – по 1 шт.
- буряк столовий – 2 шт.
- перець солодкий – 2 шт.
- 2 зубчики часнику
- вода – 3 л.
- томат-пюре – 2 ст. л. (або 1 склянку томатного – соку, або 2-3 помідори)
- перець горошком – по 2 шт.
- столовий оцет – 2 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- спеції, прянощі та сіль – за вашим смаком.
Опис приготування:
Нарізати буряк соломкою, посолити додати цукор, злегка збризнути оцтом, додати в неї томат-пюре, протушкувати до готовності на олії.
Нашаткувати соломкою перець, моркву, нарізати кубиками цибулю, все це теж обсмажити 2 – 3 хв.
Закип’ятити воду, покласти в каструлю картоплю, порізану часточками, капусту – соломкою, варити хвилин 15.
Додати тушкований буряк, овочі, попередньо обсмажені, варити до повної готовності. Заправити борщ часником, спеціями. сіллю. Довести знову до кипіння, вимкнути, залишити настоюватися приблизно 10 -15 хв.
Щоб блюдо вийшло більш смачним і ароматним, перед закінченням варіння в нього треба додати дрібно порізану зелень (кріп, петрушку та любисток), яка додасть йому більш насиченого аромату. Перед подачею за бажанням заправити сметаною. Приємного смаку!
Фотоматеріали:
Щира вдячність Ренійській міській громаді Ізмаїльського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!