Назва борщу: «Тузлівська Смакота!»
Інгредієнти:
На 5 л води:
- Молода домашня качка (1шт.)
- Картопля (6-7 шт.)
- Морква (2 шт.)
- Лук (2 шт.)
- Капуста (1 маленька)
- Буряк (1-2 шт.)
- Червоний солодкий перець (1 шт.)
- Квасоля (100 гр.)
- Томатна паста (1 ст. л.)
- Лимон (0,5 ст. л)
- Оцет (1ст. л.)
- Часник (сухий)
- Петрушка свіжа
- Сіль, перець, приправи – за смаком
- Сметана (за смаком)
Опис приготування:
Український борщ на качиному бульйоні неймовірно ароматний, насичений та смачний, а качине м’ясо ніжне та м’яке. Крім того, борщ на качиному бульйоні дуже корисний для організму.
Качиний жир вважається цілющим, а він у процесі варіння переходить у бульйон. Смакова гама цього борщу чимось нагадує мисливський суп чи суп з дичини, т.к. він сильно відрізняється смаком від інших рецептів борщів.
Спосіб приготування:
Молоду качку треба помити та вимочити у воді від крови. Порізати на шматочки, шматочки викласти в каструлю.
У каструлю з м’ясом налити води та поставити на плиту. Коли вода закипить, потрібно зняти шум, додати чорний перець горошком пару штук, лавровий лист і 0,5 ст.л. солі, зменшити вогонь та залишити кипіти на 30-50 хвилин.
Коли м’ясо зварилося, вибираємо його на тарілку та відокремлюємо від кістки, м’ясо нарізаємо на порційні шматочки. Бульйон проціджуємо. Каструлю з процідженим бульйоном ставимо на плиту, закладаємо квасолю, варимо 15-20 хв., потім закладаємо дрібно нарізану капусту, проварюємо її до напівм’якості, далі кидаємо нарізану кубиками картоплю.
Далі чистимо буряк і ріжемо соломкою (або натеремо на тертці). Половину нарізаного буряка додаємо в каструлю, решту залишимо для піджарювання.
Поки готується картопля, нарізаємо цибулю кубиками і викладаємо на розігріту сковорідку.
Поки смажиться цибуля, нарізаємо моркву соломкою (або натираємо на тертці) і додаємо в сковорідку. До цибулі і моркви в сковорідку потрібно додати буряк (що залишився), 1 ст.л. томатної пасти, ложку оцету, улюблені приправи, ложку лимонного соку, перемішуючи трохи обсмажити, накрити кришкою і протушкувати до готовності. Готову підливу додаємо в каструлю.
Салатний перець чистимо від серцевини та насіння, далі розрізаємо його десь на 10-12 частин і додаємо в каструлю.
Доводимо до смаку за бажанням, улюбленими приправами (перець, часник сушений, копчена паприка).
За 5 хвилин до готовності додаємо в борщ нарізану зелень петрушки.
Після того як ви вимкнете борщ його потрібно залишити на 30-50 хвилин, щоб він настоявся. Смачного!
Фотоматеріали:
Щира вдячність Тузлівській сільській громаді Білгород – Дністровського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!