Культура приготування та споживання плацинди в селах долини річки Фрумушика

Назва елемента НКС України:

Культура приготування та споживання плацинди в селах долини річки Фрумушика

Інша назва елемента НКС України:

Плачинда, плацинда, плачінда, плачінта, плечинда, пляцинда

Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

Плацинта поширена на територї, де компактно проживають молдовани та румуни, зокрема, у  селах долини річки Фрумушика (Формошика) Одеської області: Нові Каплани та Василівка Болградського району, селі Семисотка Білгород-Дністровського району. Йдеться про знання, навички та звичаї, що стосуються культури приготування і споживання плацинти.

Стисле визначення стану життєздатності елемента нематеріальної культурної спадщини:

Плацинту готують та смакують люди різного віку, незалежно від статі, національності, соціального походження.

Плацинта широко представлена в селах Нові Каплани та Василівка Болградського району, селі Семисотка Білгород-Дністровського району Одеської області  та за її межами; елемент не має ні вікових, ні статевих чи соціальних обмежень, його споживають люди різного віку, також немає вікових обмежень і для господинь, які готують цю страву.

Культура приготування та споживання плацинти передається в родинах під час спільного приготування чи споживання від одного покоління до іншого.

Яскраво виражених загроз немає, однак є опосередковані, зокрема: урбанізація, коли продукти, які входять до складу страви, простіше купити в крамниці, ніж вирощувати у власних господарствах, що впливає на сталий розвиток громади та економічну стабільність; зміна клімату, що може призвести до пересихання степу, де традиційно випасалися вівці, а отже, і на один із традиційних складників – бринзу; заміна домашньої чи крафтової страви на вироблену на хлібопекарських підприємствах, наприклад, після включення її в туристичні маршрути.

З метою запобігання можливим загрозам громаді слід звернути увагу на підвищення обізнаності про елемент та нематеріальну культурну спадщину в цілому.

Підвищення розуміння громади про негативні/позитивні впливи різних атракційних заходів – гастрофестивальні тури, де порушується баланс громади, а елемент використовується суто як атракцію.

Проведення інвентаризації супутніх культурних просторів та традиції харчування, традиційних способів виробництва.

Складення плану управління спадщиною, в основі якого лежить добробут та сталість громади. Усі заходи передбачатимуть широку та інклюзивну участь громад, які практикують даний елемент.

Заходи з охорони елемента нематеріальної культурної спадщини:

  1. Розробка плану охорони на інклюзивній основі та з залученням громадських організацій, зокрема акредитованих в ЮНЕСКО, а також організації, яка визначена відповідальною за координацію роботи з охорони НКС в Одеській області і Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова»;
  2. Інвентаризація культурного простору, пов’язаного з традицією харчування сіл долини річки Фрумушика, із залученням громад та організацій, які мають відповідний досвід і компетенцію, і Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова»;
  3. Розробка плану підвищення обізнаності про елемент на базі Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова».

Фотоматеріали

Контактна особа:

Олександр ПАЛАРІЄВ  389066@ukr.net

Лілія СОРОКІНА bvk2021@ukr.net