Страва з кукурудзяної муки – мамалига.

Назва елемента, який подається на інвентаризацію:

Страва з кукурудзяної муки – мамалига.

Громада, група, особа, яка ініціює інвентаризацію:

Інвентаризація ініційована громадою, яка практикує елемент у селі

Липецьке Подільського району Одеської області (Подільська міська громада Подільського району Одеської області).

Короткий опис елемента – до 300 слів:

У кінці ХІХ – початку ХХ ст. у сільському господарстві півдня України з-поміж злакових культур особливе місце посідала кукурудза.

Це однорічна рослина родини тонконогових. Одна з найважливіших злакових культур світу, яку вважають одним із «трьох найголовніших хлібів людства».

Традиційно  із кукурудзяного борошна варили густу кашу під назвою –мамалига. Подавали страву  гарячою з олією, сиром, смаженою капустою, бринзою, сметаною та шкварками,  а також подавали холодною до борщу замінюючи хліб чи оладки. Мамалигу прийнято їсти руками. Ніхто не ріже її ножем. Мамалигу, як правило, відривають від цілого шматка і мочають у розтоплене масло.

У сучасному світі мамалига і досі готується в товстому чавунному казані, для цього  потрібна вода, сіль і сама кукурудзяна крупа. Іноді мамалигу готують і з кукурудзяного борошна грубого помелу, схожою на манку. Каша виходить дуже густою і під час приготування її потрібно постійно помішувати дерев’яною ложкою. Води і крупи потрібно взяти в пропорції 4:1. Час приготування становить приблизно годину, після того кашу потрібно викласти на дерев’яну дошку і скачати в циліндр. В ідеалі на тій же дошці кашу розрізають як хліб (не ножем) товстою ниткою та і подають на стіл. До мамалиги і досі прийнято подавати сметану, сир, овочі та зелень, іноді її доповнюють з сиром, беконом, твердими сортами сиру або яйцем і грибами та шкварками.

З мамалиги також роблять кукурудзяні коржі, нарізаючи і підсмажуючи її на маслі або на смальці. Історично мамалига була і є  основною селянською їжею, але в останні роки мамалига придбала статус високоякісної страви і подається у багатьох ресторанах.

Посилання на електронні ресурси, які присвячені елементу-https://www.facebook.com/100034549699377/posts/169861464175509/?app=fblфестиваль  Смачно fest -2019.

https://www.facebook.com/groups/dimpodilsk/permalink/897010554009346/?app=fbl

https://www.facebook.com/groups/kotovsklife/permalink/665237223973094/?app=fbl

https://www.facebook.com/100034549699377/posts/597356368092681/?app=fbl- фестиваль  Смачно fest -2021.

 

Дані контактної особи:

Стояновська Олена Миколаївна

e-mail: stoyanovskaya2012@ukr.net