Роздільнянська міська громада Роздільнянського району Одеської області

«Чоловікам та жінкам, як особистий взірець,

Неповторності додає любисток та чебрець!»;

«Відчуй, любисток, сили,

Закохайся, скоріше, милий!»;

«Шлях до серця чоловіка пролягає через його шлунок.

А найкоротший шлях до серця українського чоловіка – це смачний борщ»;

«Покуштуйте борщ з калганом – завжди відчуєте себе паном!»

– пишуть місцеві носії.

Назва борщу: «Медовий борщик від Марусеньки»

Рецепт від Любкевич Марини Іванівни (Єреміївський старостинський округ)

Інгредієнти:

  • Вода очищена- 5 літрів;
  • М`ясце куряче -0,5 кг;
  • Капуста білокачанна свіжа- 1 шт. (середня);
  • Картопля- 1 кг;
  • Морква- 2 шт.;
  • Солодкий перець зелений- 2-3 шт.;
  • Квасоля- 300 гр.;
  • Буряк- 2 шт.;
  • Цибуля- 1-2 шт. (середні або великі);
  • Часник- 4 зубчики;
  • Олія- 100 гр.;
  • Помідор- 2-3 шт.;
  • Сіль- за смаком;
  • Лавровий лист- 2-3 шт.;
  • Перець чорний мелений;
  • Петрушка- 1-2 пучка;
  • Мед травневий- 2-3  чайні ложки;
  • Сметана домашня- 0,5 літра;
  • М`ята- 3-4 листочка;

Опис приготування: дивитись у відео.

https://youtu.be/ar8w8rZ5z0E

Фотоматеріали:

Назва борщу: «Борщ по–одеськи»

Інгредієнти:

  • Капуста білокочанна- 700 г
  • Картопля – 3-4 шт. середнього розміру
  • Буряк -1 шт.
  • Квасоля – 1 ст.
  • Морква- 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля- 2 шт.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Риба бички свіжі- 6 шт. ( 2 рибини для приготування рибного бульйону, а 4 –для обсмаження )
  • Олія соняшникова для  обсмаження бичків
  • Борошно- 1-2 ст.л. для обсмаження риби
  • Сметана, зелень  – для додавання у готову страву
  • Сіль, прянощі, спеції, цукор – за вподобанням.

Опис приготування:

–  спочатку треба приготувати рибний бульйон з бичків,

– квасолю, яку завчасно треба намочити у холодній воді та витримати декілька годин, потім проварити до неповної готовності ;

–  натертий на крупній терці буряк ( половинку овочу), проварити, коли буряк втратить колір, додати нашинковану капусту , подрібнені шматочками одну морквину ,одну цибулину, картоплю  та проварити до готовності овочів,

– за 10-15 хвилин до закінчення приготування борщу треба додати обсмажені на соняшниковій олії овочі – натерті на дрібній терці буряк ( другу половинку), моркву, нарізану шматочками цибулю з додаванням томату та завчасно почищені і обсмажені бички.

Спеціїї, сіль, цукор – за вподобанням.

Готовій страві потрібно настоятися 1,5 години.

Назва борщу: «Роздільнянський смак»

Інгредієнти:

  • Вода очищена – 10 літрів;
  • М’ясо ( 1,5 – 2 кг. ребра свині не жирні);
  • Картопля – 2 кг.;
  • Морква – 4 шт. (великі);
  • Капуста білокачанна свіжа – 1 шт. (велика або 2 шт. середні);
  • Перець солодкий – 5 шт. (середній, червоний);
  • Кабачок свіжий, зелений – 2 шт. (середній);
  • Квасоля – 0,5 кг. (цукрова);
  • Буряк – 4 шт. (середнього розміру);
  • Цибуля ріпчаста – 5 шт. (середньої величини);
  • Домашній сік з помідор – 1 літр, та 2 ст. ложки томатної пасти;
  • Олія – 250 грам;
  • Цукор – 50 грам;
  • Сіль – за смаком;
  • Петрушка – 2 пучка;
  • Кріп – 1 пучок
  • Лавровий лист – 5 шт. (середній величини);
  • Часник – 5 зубків;
  • Сало шпик – 100 грам;
  • Перець чорний мелений;
  • Замість оцту- сік зеленого винограду «Ізібелла» (1 невеликої гронки)
  • Сметана домашня – 0,5 літра.

Опис приготування:

Коли вода з м’ясом закипіла, зняти шум, додати квасолю та відварити протягом 1,5 – 2 години. Поки вариться м’ясо, готуємо борщову заправку.

На гарячу пательню наливаємо олію, додаємо  цибулю (нарізану кубиками), смажемо до прозорого кольору. Додаємо моркву (натерту на крупній терці), злегка обсмажуємо, додаємо солодкий перець (нарізаний соломкою),  злегка обсмажуємо, додаємо буряк  (нарізаний соломкою), злегка обсмажуємо, додаємо цукор, томатний сік та томатну пасту, тушкувати з накритою кришкою протягом 7-10 хв.

Поки борщова заправка готується, дістаємо м’ясо та відділяємо від кісток. Картоплю нарізати кубиками, додаємо у бульон, потім натерту на крупній терці моркву та дрібними кубиками кабачок і нашинковану капусту. Варити на невеликому вогні 10 хвилин. Додаємо борщову заправку, сало, шпик розтертий з часником у ступці, сіль, перец чорний молотий, лавровий лист, зелень та натертий на дрібній тертці буряк.

Роздільнянський червоний борщ готовий.

До борщу можна подати грінки з  часником та салом чи пампушки з часником. Смачного!

Назва борщу: «Червоний борщ від Віоріки»

Інгредієнти:

  • вода – 10 літрів;
  • м’ясо – 1.5 – 2 кг. (бажано челагач, свинина чи яловичина);
  • картопля – 2 кг.;
  • морква – 4 шт. (великі);
  • капуста білокачанна свіжа – 1 шт.;
  • перець червоний солодкий – 5 шт.;
  • квасоля – 0.5 кг. (цукрова);
  • буряк – 4 шт. (середнього розміру);
  • цибуля ріпчаста – 5 шт. (середнього розміру);
  • олія – 250 грам;
  • цукор – 50 грам;
  • сіль – за смаком;
  • петрушка – 2 пучка;
  • кріп – 1 пучок;
  • лавровий лист – 5 шт. (середнього розміру);
  • часник – 5 зубочків;
  • перець чорний мелений;
  • лимон;
  • помідори – 5 шт.;
  • «Приправа від бабусі Марії»;
  • Сметана домашня – 0.5 л.

Опис приготування:

Перед приготуванням борщу неохідно зробити 2 засмажки.

1 засмажка: налити на сковорідку олію, покласти нарізану цибулю, обсмажити до золотистої скоринки, додати нарізані соломкою моркву, болгарський перець, лавровий лист, перець чорний мелений. Все обсмажити у відкласти убік.

2 засмажка: налити на сковорідку олію, викласти буряк, нарізаний брусочками, покропити лимонним соком та обсмажити.

В каструлю наливаємо воду, кладемо м’ясо та вимочену квасолю. Ставимо на середній вогонь і слідкуємо за бульйоном, перед закипанням знімаємо піну. Бульйон буде смачніший, якщо використовувати саме м’ясо на кістці. Коли бульйон закипить, накриваємо каструлю кришкою і варимо на повільному вогні годину – півтори. Після цього виймаємо з бульйону м’ясо і кладемо у каструлю картоплю, нарізану кубиками. На стадії готовності картоплі додаємо дрібно нашатковану капусту. Варимо п’ять хвилин і додаємо 1 засмажку з болгарських перців, ще через декілька хвилин – 2 засмажку і свіжі помідори (натерті на крупній терці). Згодом додаємо «Приправу від бабусі Марії», і зелень. Накриваємо каструлю кришкою і варимо ще 5 хвилин. Наприкінці додаємо 100 грам калганової настоянки. Червоний борщ на любистку-чебрецю із калгановою настоянкою готовий. До борщу можна додати грінки з часником та салом, чи пампушки з часником. Смачного!

Рецепт «Приправи від бабусі Марії»:

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 200 грам;
  • помідор свіжий – 200 грам;
  • зелень (кріп, щавель, селера, любисток, чебрець) – 200 грам;
  • сіль – 200 грам.

Опис приготування:

Інгредієнти пропускаємо через м’ясорубку. Отриману масу викладаємо в баночку з кришкою, що закручується і ставимо в темне і прохолодне місце (підвал) на 5-7 днів, щоб «любисток полюбився з чебрецем»… Смачного!

Щира вдячність Роздільнянській   міській громаді Роздільнянського району Одеської області, Єреміївському старостинському округу за участь у формуванні реєстру!