Традиція приготування та споживання  обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне

Інша назва елемента: Ляб за Гергюу’ Ден (на болгарському діалекті села Криничне)

Внесено до регіонального інвентаря в лютому 2023 року.

Прагнемо підтримати вогонь живої традиції

ДОМЕН: виконавське мистецтво; звичаї, обряди, святкування; традиційні ремесла; традиції харчування

СТРАТЕГІЇ ТА ЗАХОДИ З ОХОРОНИ: підвищення обізнаності, підвищення поваги.

Короткий опис:

Традиція випікання п’яти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їх вживання на День Святого Геогрія практикується майже 200 років болгарською етнічною меншиною.

Боговиця – округлий хліб злегка плескатої форми, прикрашений зверху чотирма перехресними джгутами, укладеними на поверхні у вигляді квітки, що символізує сонце і весняне пробудження природи. Уцентрі хліба – квітка «георгінка» з тіста або у вільних квадратах між чотирма перехресними джгутами розташовані символи птахів і квітів. Вага хлібини:  до 2 кг; діаметр: до 40 см, висота  10-12 см. Ушчарька –  круглий трохи приплюснутий хліб з символами: розташований по колу незамкнений джгут (відкритий загін для вівців), непарна кількість маленьких кульок з тіста (вівці), джгут у вигляді гака (посох пастуха) і фігурка людини (пастух). Вага: до 2 кг; діаметр: до 30 см. Каравай- високий святковий хліб, що виготовляється з переплетених різної кількості джгутів, які кожна господиня робить в залежності від традицій своєї сім’ї. Вага: 3 кг; діаметр 50 см; висотою до 25 см. Рангел – фігурно переплетений хліб з двох або кількох джгутів обов’язково з наскрізнім отвором посередині. В отвір вставляється чаша з вином і підноситься з шматочкам хліба кожному з учасників трапези, який повинен скуштувати шматочок хліба, змочивши його у вині. Вага: 1 кг; діаметер: до 30 см.

Хліб випікається на домашній заквасці, основою якої є хмелеві і винні дріжджі, яка ведеться у декілька етапів.

Раннім вечором: сухі дріжджі («валькуві») замочуються у воді, розчиняються та додається борошно  у пропорції 1:1:1. При 23-24 градусах  закваска виростає в 2,5 рази та знову освіжається  у пропорції 1:1:1. І знову піднімається в 2-2.5 рази.

На піку активності закваска закладається в «ноштуві» 1:1:4(борошна) робиться опара. Закривається «крастачкою» та укривається бавовняним полотном. Лишається на 4-6 годин. 

Виготовленням хліба вродині зазвичай займається старша з жінок.

Замішування тіста йде паралельно з ритуалом «освяченням ягнят».

Замішується хліб в маленькій кімнаті з піччю, яка, за необхідності,  з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури. Замішується тісто у прикрашеному квітами дерев’яному кориті з додаванням солі та води.

З тіста господиня робить п’ять хлібів – Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. Архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія ) і дві Ушчарьки (символ свята). Хліба укривається  полотном «цідило» та залишаються на 2-2.5 години на  виброжування  при 25 гр. Випікання у печі  від 45 хв.  (Рангел) до 90 хв. (великі хліби).О п’ятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з Курбаном, зелену цибулю і часник, який до цих пір не використовується в їжу, і вино. Їжа розкладається на столах, розміщених вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці вулиці.

Обрядова трапеза починається з роздачі їжі найстаршим чоловікам. Господині подають кожному з присутніх чоловіків шматок ритуальних хлібів з ложкою курбану, шматочком м’яса і зеленим часником.

Його беруть зі словами: «Дай Бог здоров’я! Молимо святого Георгія про допомогу! Щоб був дощ, щоб був урожай! Для цього святкуємо це свято з року в рік».

Шматочки хлібів роздаються «на здравіє» всім присутнім. Ушчарьку віддають пастуху, коли він приєднується до трапези.

Розташування:

Село Криничне Кричненської сільської громади Болградского району Одеської області;

Громади:

Громада носіїв села Криничне Болградского району Одеської області, які вважають цей елемент невід’ємною складовою життя громади та місцевих родин.

Контактні особи громади:

Надія Ламбова

Контактна особа місцевого органу охорони:

Веліков Степан

Загальний е-mail: nadi1212@ukr.net 

Історична довідка

Посилання на літературу

Фотоматеріали 

Відеоматеріали

Аудіоматеріали

Щира вдячність Надії Ламбовійначальнику відділу освіти, культури, спорту, молоді та туризму Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області за сприяння та участь у підготовці Інвентаря!