Степовий південний розпис

Одеський обласний центр української культури творчо та плідно працює над збереженням та розвитком Степового південного розпису як важливого елементу нематеріальної культурної спадщини Одещини.

(методичне видання: Степовий південний розпис)

В Україні існує багато різновидів декоративного розпису, не була в цьому плані виключенням і Одещина. Українському народові притаманне відчуття гармонії та естетики навколишнього світу. Так в оселях виник оздоблювальний настінний розпис. Незважаючи на вплив сусідніх областей та запозичення деяких характерних особливостей, більш притаманних Поділлю та Уманщині, Одещина зуміла зберегти свої традиційні відмінності, свій особливий характер та почерк письма. 

Для степових південних розписів характерна архаїчність та узагальнена площинність зображуваних елементів. Цікаві та своєрідні форми квітів і трав, маленьких дрібненьких рослинок та колючих суцвіть, овіяних гарячими степовими південними вітрами. Композиційна побудова розписів в основному складається з фризів, шпалер, картушів та різних букетів, вазонів, що є не чим іншим, як Райським деревом, або Деревом життя.
(методичне видання: Словник елементів південного розпису Степової України)

Кольорова гама буває гармонійно-м’якою або більш насиченою, побудованою навіть на додаткових  кольорах (жовтий, синій, зелений, червоний) Але як не дивно, кольори не “сваряться” між собою, а створюють мажорні композиції.

(методичне видання: Символіка кольору Південного розпису Степової України, Словник архітектурних та хатніх елементів )

Розписувалися комини печей, фризи над вікнами та на сволоках, на простінках між вікнами, над ліжками, та навіть у сінях шпалерами розписувались стіни. А ще навіть знадвору теж розмальовували стіни та ворота.

(методичне видання:   Південний розпис на ужиткових речах)

В рамках Школи народних ремесел проводяться по всій Одещині майстер-класи з ознайомлення, вивчення та виконання південного розпису, які викликають неабияку зацікавленість серед дітей та дорослих.

Розписи Одещини мають нове життя. Базуючись на матеріалах, що ми вивчаємо в музеях, в експедиціях, спілкуючись з майстрами з різних районів області, ми спостерігаємо пробудження великого інтересу до народного мистецтва, його традицій та продовження нового життя.

Також розроблені і надруковані збірки: «Південний станковий розпис Степової України» та «Словник елементів Південного розпису Степової України», «Символіка кольору Південного розпису Степової України», «Південний розпис на ужиткових речах».

Таким чином при підтримці Одеського обласного центру української культури  поволі відростають нові пагони Дерева Життя народного степового південного розпису.

У планах Одеського обласного центру української культури ще багато нових цікавих ідей щодо розповсюдження Степового південного розпису, а саме друк на футболках, розпис стін, меблів, скриньок, жіночих прикрас. Втілення елементів розпису на ужиткових речах сприяє більшій зацікавленості молоді та широких верств населення у відродженні наших старовинних традицій.

Посилання на літературу 

Фотоматеріали

Відеоматеріали