Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району

Внесено до регіонального інвентарю з листопада 2020.

Прагнемо підтримати вогонь живої традиції

Домен: виконавські мистецтва
Стратегії та заходи з охорони: підвищення обізнаності, освітні заходи, підвищення поваги

Короткий опис:

  Клезмерська музика нерозривно пов’язана з місцевим культурним життям, є одним із яскравих видів народного традиційного мистецтва і невід’ємною частиною духовної та культурної спадщини громад району. Назва походить від єврейського: клі-земер (музичний інструмент). Клезмер – це музика, яку грають на весіллях.

  Це оркестрова музика, що побутує на території м. Кодими, сіл Загнітків, Шершенці, Олексіївка, Грабове і користується великою популярністю серед різних вікових і соціальних груп населення. Впродовж більш як 150 років клезмерська музика була доступна всім. На території Кодимського району і сусідніх районів проживають українці, євреї, молдавани. Тому і репертуар колективів сформований на базі побутово-обрядового музичного фольклору цього регіону. Серед мешканців Кодимського району на 2020 рік існує 9 музичних гуртів, які практикують клезмерську музику.  Музика нерозривно пов’язана з обрядовістю, особливо весільною, публічні виступи клезмерських музик нерозривно пов’язані з місцевим життям мешканців цієї території. Оркестри клезмерських музик об’єднують усі верстви населення, зважаючи на те, що вони виступають на вулицях, на святах тощо.

Культура клезмерської музики розвивається динамічно, зберігаючи традиції виконання. На сьогодні оркестри клезмерських музик, такі як «Консонанс ретро», проводять активну роботу з популяризацї та підвищення обізнаності про елемент з метою залучення молодого покоління.

  Оркестр активно працює та бере участь у таких заходах, як народні традиційні свята, обрядові дійства: весілля, хрестини, похорони. Всі гурти і оркестри є безпосередніми учасниками етно-екофестивалю «Кодима-фест», який є традиційним і проходить в с. Івашків.     Клезмерська музика є складовою культурно-туристичного проекту «Шпаків шлях». Проект «Шпаків шлях» реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони». Колективами також ведеться концертна і гастрольна діяльність. Гурт «Консонанс ретро» є постійним учасником фестивалів клезмерської музики, як в Україні, так і за її межами. Так, в 2004 році колектив прийняв участь у Міжнародному фестивалі фольклорної музики в столиці республіки Молдова, місті Кишиневі. У 2005 році колектив був запрошений на Міжнародний фестиваль єврейської музики у місто Відень – Австрія, де з успіхом виступив на сцені Віденської опери. У цьому ж році колектив брав участь у міжнародному фестивалі «Країна мрій» в місті Києві, де став дипломантом фестивалю. Також у 2005 році колектив нагороджений дипломом за участь у VІ Міжнародному фестивалі єврейської народної музики «Бессарабер лид» в місті Кишинев, республіка Молдова.

  Музичні колективи «Бетута» та «Витоки» підтримують традиції музикування на весіллях і народних гуляннях. Таким чином, культура клезмерської музики продовжує розвиватися, а традиції залишаються живими.

Культура клезмерської музики динамічно розвивається, зберігаючи традиції виконання.

   На сьогодні оркестри клезмерських музик, такі як «Консонанс ретро», проводять активну роботу з популяризації та підвищення обізнаності про елемент з метою залучення молодого покоління.

  Зокрема, в селі Івашків існують 2 оркестри клезмерської музики – дорослий і дитячий, у селі Загнітків дитячий оркестр має два склади, в яких грають хлопчики та дівчатка, існує також дорослий оркестр.

Розташування:

  • місто Кодима;

села Кодимськог о району:

  • Загнітків,
  • Шершенці,
  • Олексіївка,
  • Грабове,
  • Лабушне,
  • Івашків;

 також розташовані неподалік села Чечельницького та Піщанського районів Вінницької області.

Громади:

  • «Консонанс ретро»;
  • «Бетута»;
  • «Витоки».

Контактна особа громади:
Василь БАРАНОВСЬКИЙ
http://www.konsonans.com/index.html

Контактна особа
місцевого органу охорони:
Людмила БАСЬКО

Загальний е-mail: kodima_kultura@i.ua
http://kodyma.od.ua/articles.php?article_id=111 

 

Історична довідка

Посилання на літературу

Фотоматеріали

Відеоматеріали

Аудіоматеріали

 

Щира вдячність
Василеві БАРАНОВСЬКОМУ, керівникові гурту
«Консонанс ретро»,
за сприяння та участь
у підготовці Інвентаря!