Інша назва елемента: вівчарство
Внесено до регіонального інвентаря в квітні 2023 року.
Прагнемо підтримати вогонь живої традиції
ДОМЕН: звичаї, обряди, святкування; знання та практики, що стосуються природи і Всесвіту; традиційні ремесла; традиції харчування.
СТРАТЕГІЇ ТА ЗАХОДИ З ОХОРОНИ: підвищення обізнаності, підвищення поваги.
Короткий опис:
Отари овець є незмінною складовою краєвидів безмежних степів Бессарабії вже сотні років поспіль. Овеча бринза, баранина, вовняні ковдри, ткані килими – це візитівки краю, які об’єднуються навколо живої традиції вівчарства та передаються ланцюгом поколінь з давніх-давен і до сьогодні.
Вівчарство є традиційним промислом багатонаціональної Одещини. Основна порода, яка найбільше адаптувалась до місцевих умов – це напівтонкорунна, цигайська.
За розповідями тутешніх вівчарів – гагаузів, утримання овець ділиться на цикли. Зимовий «стійловий» – з січня по березень, коли вівці перебувають та годуються в стійлах без вигону на пасовища. Весняний «стійлово – пасовищний» – з березня по травень, коли овець годують в стійлах, але привчають до вигону на пасовища. Літньо-осінній «пасовищний» – травень-жовтень, коли вівці пасуться на пасовищах без підгодівлі. Та «пасовийщно – стійловий період»- жовтень-грудень, коли вівці ще пасуться, але вже привчаються до стійл. На зимовий період господарі обов’язково заготовляють їжу для овець: сіно, солому, зерно. Щось вирощується та збирається власноруч на території проживання, на полях, а щось купується у місцевих виробників. Саме в «пасовищний» період йде активне доїння овець та виготовлення бринзи. Рецептура та технологія в основному однакова. До свіжого, процідженого овечого молока додається натуральний фермент власного виробництва («тяг», гагаузьк.«майя») або фабричний, який «стягує» молоко. Рідина виливається в мішечок з тканини, марлі, підвішується, або кладеться під прес, щоб стекла сироватка. В мішечку утворюється бринза. Її ріжуть на шматки та складають у ємність з розсолом. Продукт зберігається у прохолодному місці. Споживають бринзу як засолену, так і свіжу. Виробництво молочних продуктів з овечого молока носить безвідходний характер. З решти сироватки засобом підігрівання отримують солодкий сир «урда» або «вурда». Майже в кожній сім’ї не залежно від статі та віку в Бессарабії споживають в їжу овечу бринзу. Це традиційна страва українців, національних спільнот гагаузів, болгар, молдован. Одним із улюблених видів м’яса жителів Одещини є баранина. З нею готують такі національні страви, як курбан, каурма, каверма.
Здавна користуються популярністю і вироби з овечої вовни. Це є окремою формою прояву вівчарства й відноситься до традиційних ремесел. Відомо, що за своїми гігієнічними властивостями вироби з овечої вовни не мають аналогів і сприяють збереженню здоров’я і продовженню життя людини. Наприклад, в селі Котловина Ізмаїльського району жива традиція з виготовлення вовняних ковдр та матраців. З овечої пряжі в’яжуть одяг: светри, шкарпетки, пояси. Раніше цілим промислом було виробництво домотканих килимів. Зі смушок (овечих шкір) шиють кожухи, дублянки, жилети, шапки, які носять в холодний період як у будні, так і на свята. Одяг з овчини є невід’ємною складовою образу вівчарів. Правда, на сьогодні, є тенденція до витіснення традиційного одягу, килимів з овечої пряжі продуктами фабричного походження.
Найважливішим традиційним щорічним святом на Бессарабії, пов’язаним з вівчарством є День Святого Георгія (Георгієв день, з гагаузьк.«Хедерлез»), який відзначається 6 травня. Святий Георгій вважається покровителем пастухів та їх худоби. Місцева спільнота здавна пов’язує цей день із весняним оновленням природи та початком нового господарського року. В цей день господарі зі всього села виганяють на пасовища своїх овець на літньо-осінній період. Під час вигону овець відбувається ряд обрядових дійств, в яких беруть участь всі члени громади. Готується традиційна страва «курбан», відбуваються святкові застілля з обов’язковим пригощанням кулінарними стравами менш заможних сусідів (соціальна рівність), діти беруть участь в конкурсах (передача знань). Перед вигоном овець стрижуть. Це заняття потребує особливої майстерності, практикується й передається виключно чоловіками.
Вівчарство практикується в сім’ях серед сільського (рідше – міського) населення, так і в великих фермерських господарствах. Один із найбільших в Європі вівцекомплексів «Фрумушика – Нова» знаходиться на Бессарабії. Ферма оснащена найбільшим у Європі цехом автоматичного доїння овець, встановлені автоматичні станції випоювання ягнят, що значно скорочує використання фізичної людської праці та економить час. У 2017 році пам’ятник вівчарю, що встановлений на території Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», визнаний найвищою статуєю вівчарю у світі (висота — 16,43 м.).
Традиційне вівчарство Бессарабії охоплює собою носіїв без розрізнення на стать чи вік, чи національну приналежність. Як жінки, так і чоловіки однаково залучені до різних процесів.
Розташування:
Галузь вівчарства поширена по всій території Одеської області й практикується українцями, національними спільнотами болгар, гагаузів, молдован. Найбільш розповсюдженим регіоном є територія півдня Бессарабії: в Болградському, Ізмаїльському, Білгород – Дністровському районах. Зокрема це села:
– село Котловина Ренійської міської громади Ізмаїльського району Одеської області;
– село Виноградівка Болградської міської громади Болградського району Одеської області;
– села Тарутинської селищної громади Болградського району Одеської області;
– м. Болград Болградської міської громади Болградського району Одеської області;
– село Фрумушика – Нова Бородінської селищної громади Болградського району Одеської області;
– село Фурманівка Кілійської міської громади Ізмаїльського району Одеської області;
– село Новоселівка Кілійської міської громади Ізмаїльського району Одеської області.
Громади:
- Громада носіїв, об’єднана навколо Обласного центру гагаузької культури с. Виноградівка (Болградська міська громада Болградського р-ну Одеської області);
Загальний e-mail: kulaksyz61@ukr.net
Контактна особа громади: директор Обласного центру гагаузької культури с. Виноградівка Ольга КУЛАКСИЗ.
Контактна особа місцевого органу охорони: носій елемента «Культура традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов’язані з ним», вівчар, житель с. Виноградівка Олександр АРАБАДЖИ.
- Громада носіїв, об’єднана навколо Одеського обласного центру болгарської культури в м. Болграді (Болградська міська громада Болградського р-ну Одеської області);
Загальний e-mail: bolgarcentr@ukr.net
Контактна особа громади: директор Одеського обласного центру болгарської культури в м. Болграді Галина ІВАНОВА.
Контактна особа місцевого органу охорони: директор Одеського обласного центру болгарської культури в м. Болграді Галина ІВАНОВА.
- Громада носіїв, об’єднана навколо Котловинської філії комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області;
Загальний e-mail: sbkcult.kotlovina@ukr.net
Контактна особа громади: завідуюча Котловинською філією комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області Галина БУЛГАР.
Контактна особа місцевого органу охорони: носій елемента «Культура традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов’язані з ним», вівчар, житель с. Котловина Олександр ДРАГНЄВ.
- Громада носіїв, об’єднана навколо Центру культури, мистецтв і дозвілля Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області;
Загальний e-mail: kiliya.kultura@ukr.net
Контактна особа громади: в.о. директора Центру культури, мистецтв і дозвілля Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області Наталя СТАРИШ.
Контактна особа місцевого органу охорони: в.о. директора Центру культури, мистецтв і дозвілля Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області Наталя СТАРИШ.
- Громада носіїв, об’єднана навколо відділу культури та туризму Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області; Загальний e-mail: otdelkult@ukr.net
Контактна особа громади: начальник відділу культури та туризму Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області Ніна ШИШКОВА.
Контактна особа місцевого органу охорони: начальник відділу культури та туризму Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області Ніна ШИШКОВА.
Історична довідка
Аудіоматеріали
Щира вдячність
- Ользі КУЛАКСИЗ – директору Обласного центру гагаузької культури с. Виноградівка;
- Галині ІВАНОВІЙ – директору Одеського обласного центру болгарської культури в м. Болграді;
- Галині БУЛГАР – завідуючій Котловинською філією комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району;
- Наталі СТАРИШ – в.о. директора Центру культури, мистецтв і дозвілля Кілійської міської ради Ізмаїльського району;
- Вікторії МЕЛЬНИЧЕНКО – художньому керівнику Центру культури, мистецтв і дозвілля Кілійської міської ради Ізмаїльського району;
- Ніні ШИШКОВІЙ – начальнику відділу культури та туризму Тарутинської селищної ради Болградського району
за сприяння та участь у підготовці Інвентаря!