Культура приготування та споживання плацинди в селах долини річки Фрумушика

Інша назва елемента: Плачинда, плацинда, плачінда, плачінта, плечинда, пляцинда

Внесено до регіонального інвентаря в 2022 році.

Прагнемо підтримати вогонь живої традиції

ДОМЕН: виконавське мистецтво; звичаї, обряди, святкування; традиційні ремесла; традиції харчування

СТРАТЕГІЇ ТА ЗАХОДИ З ОХОРОНИ: підвищення обізнаності, підвищення поваги.

Короткий опис:

Плацинда – одна із найдавніших страв, яка дійшла до нашого часу; за деякими джерелами, подібну страву готували й споживали ще в Римській імперії, а то й раніше. Це – плаский пиріг; з румунської слово plăcintă – перекладається як «пиріг». Основні складники страви – борошно, сіль, вода, з яких замішується прісне тісто (деякі господині додають яйце), та начинка – вона може бути різною, яка більше смакує в родині, але можна виділити найбільш популярні – сир, бринза, гарбуз, капуста. До начинок додають місцеві трави та спеції, начинка може бути солодкою. У межах одного села рецепти й секрети приготування плацинти різняться в кожній родині, але в основі завжди лежать загальні принципи. Головним для мешканців громад є не рецепт, а культура приготування та споживання плацинти; у селах долини річки Фрумушика головною ознакою є використання місцевих продуктів як для приготування тіста, так і для начинок.

Приготування не є складним і тривалим, складники не дорогі, але кінцева страва смачна та поживна, її брали з собою в поле чи на інші роботи, споживали як щоденну страву чи за святковим столом, за яким збиралася родина.

Культура приготування і споживання плацинти є одним із елементів нематеріальної культурної спадщини  селищних громад Нові Каплани та Василівка Болградського району і Семисотки Білгород-Дністровського району Одеської області,  який сприяє вихованню самоповаги, ідентичності та відчуття культурної приналежності.

Розташування:

  • Села Нові Каплани та Василівка Павлівської громади Болградського району Одеської області;
  • село Семисотка Петропавлівської сільської громади Білгород-Дністровського району Одеської області;
  • село Фрумушика-Нова Бородінської селищної громади Болградського району Одеської області;

Громади:

Носіями елемента є мешканці сіл (див. вище «розташування»), які вважають цей елемент невід’ємною складовою життя громади та місцевих родин. Практикують елемент переважно жінки.

Контактні особи громади:

Олександр ПАЛАРІЄВ

Контактна особа
місцевого органу охорони:

Лілія СОРОКІНА

Загальний е-mail:  389066@ukr.netbvk2021@ukr.net

Історична довідка

Посилання на літературу

Фотоматеріали 

Відеоматеріали

Аудіоматеріали

Щира вдячність

Громаді носіїв у селах Нові Каплани та Василівка Павлівської громади Болградського району, селі Семисотка Петропавлівської сільської громади Білгород-Дністровського району Одеської області ; Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», а саме Олександру Паларієву (керівнику громадської спілки «Агро-еколого-рекреаційний кластер «Фрумушика-Нова») та Ілоні Паларієвій.

за сприяння та участь у підготовці Інвентаря!