Тарутинська селищна громада Болградського району Одеської області

«Борщ – це стан душі, ніж стабільний рецепт», – пишуть носії.

Назва борщу: «Справжній український борщ»

Інгредієнти:

  • свинина, яловичина до 1 кг.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • квасоля – 1 склянка;
  • корінь петрушки, селера за смаком;
  • червоний буряк – 1-2 шт.;
  • червоний солодкий перець – 1 шт.;
  • часник – 2-3 зубчика;
  • цибуля – 1 шт.;
  • капуста білокачанна – 0.5 голівки;
  • томатна паста – 2-3 ст. ложки;
  • сіль, чорний перець, зелень, гострий перець, лавровий лист, зелень петрушки і кропу, сметана за смаком.

Назва борщу: «Борщ по-болгарськи з червоним перцем і ребрами» (Чорба по-бьлгарски с червен пипер и ребра»)

Інгредієнти:

  • свинні ребра – 300-400 грам;
  • червоний буряк – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • капуста – ¼ голівки;
  • томатна паста – 1-2 ст.л.;
  • олія – 1-2 ст.ложки;
  • фірмовий болгарський квас – 1 ст.ложка;
  • вершкове масло – 1 ст. ложка;
  • зелень петрушки, селери, лавровий лист, цукор, сіль, чорний перець за смаком;
  • сметана.

Назва борщу: «Борщ по – гагаузьки» або «Найкращий товариш доброї господині»

Інгредієнти:

  • баранина – 500-700 грам;
  • картопля – 5 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • капуста – ½ голівки;
  • любисток;
  • кріп, петрушка;
  • томатна паста;
  • закваска для борщу;
  • сіль за смаком.

Опис приготування:

Зварити із м’яса  бульйон, зняти пінку; в бульйон додати нарізану кубиками картоплю й варити 10-15 хв.; потім додати нарізані соломкою капусту, цибулю, моркву. Варити ще 5-7 хвилин; додати 1-2 столової ложки томатної пасти за смаком. Додати свіжий чи висушений любисток, кріп, петрушку, додати ½ ст. закваски для борщу, варити 5 хв. При подачі до столу посипати свіжою зеленню. Смачного!

Назва борщу: «Зама – молдовський національний борщ»

Інгредієнти:

  • домашня курка – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • квас – 1 стакан;
  • цибуля – 2 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • зелень петрушки, любисток, корінь петрушки;
  • домашня лапша;
  • сіль за смаком.

Опис приготування:

Зама готується тільки на куринному бульйоні, і курка повинна бути домашньою. В каструлю наливаємо таку кількість води, щоб не довелось додавати її в процесі варіння курки. Варимо курку на повільному вогні, періодично знімаючи піну. В бульйон додаємо корінь петрушки та цибулю-порей.

Лапша: поки вариться курка, можна приготувати домашню лапшу – зама не терпить макаронних виробів. На 5 літрову каструлю готуємо лапшу із двох яєць. Яйця розбити, посолити, додати муку, замісити. Тісто повинно бути дуже туге. Розкатати тонкий пласт, дати йому просохнути й порізати його тоненько на лапшу.

Овочі: через дві години, коли м’ясо відходити від кістки, додаємо в бульйон овочі. Це морква, цибуля, червоний перець, картопля за бажанням. В ідеалі всі овочі повинні бути нарізані тонкою соломкою.

Борщ: хвилин за 5 до готовності заму потрібно заправити заправкою – кислим хлібним квасом, по молдовськи «борш». Кількість квасу залежить від ваших смакових вподобань, але зама повинна бути кисленькою. Сіль за смаком. Як закипить – додаємо лапшу.

Зелень: закипить – зняти з вогню й додати в готову заму пряну свіжу зелень: петрушку, кріп та леуштян. Закрити кришку та дати настоятись 10 хв.

Заму подають з мамалигою.

Склад: кукурудзяна мука (2 склянки), вода (4 склянки), сіль за смаком. Мамалига готується із кукурудзяної муки середнього помелу. Її просіюють через сито та просушують. Готують її в казані. В киплячу воду чи молоко додають трішки солі для смаку й трішки кукурудзяної муки й дати закипіти. Потім засипають повністю всю муку, при цьому постійно помішуючи дерев’яною лопаткою та варять на слабкому вогні 30-40 хв. В кінці притискаємо мамалигу лопаткою та перевертаємо казан на посуд, приготовлений для мамалиги.

Щира вдячність Тарутинській селищній громаді Болградського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!