Фонтанська сільська громада Одеського району Одеської області

Назва борщу: «Сімейний борщ» від мешканців села Фонтанка Одеського району Одеської  області

Інгредієнти:

  • м’ясо (за смаком, в нашому варіанті куряче);
  • гриби;
  • картопля;
  • морква;
  • буряк;
  • цибуля;
  • капуста;
  • томатна паста;
  • зелень (петрушка, кріп).

Опис приготування:

Поставити варитися м’ясний бульйон. Картоплю, моркву, буряк, гриби (печериці) та цибулю – все чистимо, натираємо на тертку моркву та буряк,  цибулю, гриби та картоплю нарізаємо. Обсмажуємо на пательні з додаванням соняшникової олії цибулю, моркву та буряк також до заправки додаємо трішки води й томатну пасту, накриваємо кришкою та тушкуємо 5-10 хвилин. Окремо обсмажуємо гриби. До готового м’ясного бульйону додаємо нарізану картоплю, заправку овочеву, гриби та нарізану капусту. За смаком додаємо сіль, чорний перець та зелень петрушки. Подаємо зі сметаною.

Відеоматеріали:

Назва борщу: “Борщ від родини Панченко”

(рецепт борщу від мешканців села Крижанівка)

Інгредієнти:

  • м’ясо (телятина, грудка);
  • квасоля;
  • гриби;
  • картопля;
  • морква;
  • буряк;
  • цибуля;
  • спеції: лавр, чорний перець, орегано.
  • сало (шматочками)
  • капуста;
  • томатна паста;
  • зелень: селера, петрушка, кріп.

Опис приготування:

Поставити варитися м’ясо, дочекатися поки закипить і перших два  навари злити. Після чого залити чисту воду покласти м’ясо, а також квасолю та гриби, варити все разом близько 2 годин, після чого додати нарізану  картоплю і капусту. Очищену та нарізану моркву, цибулю, буряк обсмажити на  сковорідці з додаванням  бульйону з каструлі, туди ж кинути спеції, томатну пасту, а також масло (вершкове або оливкове, на свій смак), готувати близько 40 хвилин на повільному вогні, після чого покласти в каструлю. Нарізати сало шматочками, закинути у каструлю. Додати спеції: Перець горошок, орегано, селера, кріп, петрушка. Проварити ще 5-10 хвилин.

Фотоматеріали:

Назва борщу: «Пісний борщ»

Інгредієнти:

·        картопля;

·       капуста;

·        томатна паста;

·        морква;

·        цибуля;

·        квасоля біла консервована (без томату);

·     буряк;

·        цукор;

·        сіль;

·        зелень.

Опис приготування:

Картоплю, моркву, буряк та цибулю – все чистимо,  тремо на терку все, крім цибулі. Ставимо варити картоплю, поки вона закипає, на сухій сковорідці обсмажуємо  моркву і цибулю, тушкуємо приблизно хвилин 10-15, помішуючи. Додаємо до картоплі, туди ж додаємо квасолю і томат, на сухій сковорідці обсмажуємо буряк, до буряку  додаємо 2 столові ложки цукру , щоб швидше пустив сік. Тушкуємо  хвилин 5-7. Закидаємо у загальну каструлю.

На сковороду 2 ст. ложки олії, кладемо заздалегідь порізану капусту, тушкуємо її хвилин 5-10, кладемо в каструлю з борщем. Солимо, перчимо на ваш смак. Доводимо до кипіння. Даємо настоятися пів години.

Назва борщу: «Єврейський борщик»

Інгредієнти:

  • морква;
  • буряк;
  • цибуля;
  • капуста;
  • картопля;
  • болгарський перець;
  • томатна паста;
  • зелень;
  • м’ясо (куряче);
  • перець, приправи.

Опис приготування:

Проварюємо м’ясо, 1й навар злити, у чисту воду покласти м’ясо, відварити. У цей момент зайнятися засмажкою: цибулю, моркву (моркву на тертку, цибулю дрібно нарізати), кидаємо на сковорідку з олією, тушкуємо, кладемо туди буряк, тушкуємо, додаємо томат, перемішуємо у каструлі з м’ясом.

До м’яса кидаємо капусту і картоплю (в бульйон), чекаємо поки воно закипить, після чого кидаємо туди засмажку, порізаний болгарський перець, сіль, перець. Проварюємо хвилин 20-30. Виключаємо та додаємо зелень.

Назва борщу: «Борщ»

(рецепт від ВПО з  Херсонської  області, місто Олешки, яка наразі мешкає у с.Фонтанка Фонтанської громади)

Інгредієнти:

  • свинячі кістки з м’ясом – 500 грам;
  • квасоля – 200 грам;
  • буряк – 1 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • капуста – 0,5 маленької голівки;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томатна паста – 70 г.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • лимонний сік – за смаком;
  • перець духмяний – 3-4 горошини;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • часник – 2 зубці;
  • олія – для смаження;
  • сметана – для подачі.

Опис приготування:

1. Першим підготовчим етапом у приготуванні борщу є бульйон. Його можна зварити заздалегідь, бо цей процес займає кілька годин. Свинину на кістці промийте. Залийте водою і варіть приблизно 2-3 години, знімаючи шумовиння, яке утворюватиметься на поверхні. Вогонь має бути невеликий, а сам бульйон не має кипіти, щоб залишитися чистим і прозорим. Наприкінці готовності посоліть бульйон і додайте перець духмяний та лавровий листок.

2. Квасолю краще замочити у холодній воді на ніч – так вона швидше звариться. Якщо ви цього не зробили, тоді просто промийте, залийте водою і варіть до готовності. Коли квасоля буде м’якою, воду відцідіть.

3. Буряк почистьте і натріть на  терці або поріжте брусочками – як вам смакує більше. Тушкуйте під кришкою на сковороді з невеликою кількістю олії до готовності. Періодично підливайте воду, щоби буряк не смажився, а саме тушкувався.

4. Цибулю нарізати кубиками, тушкувати на невеликому вогні у невеликій кількості олії. Моркву  натерти на тертці. Додати до цибулі, тушкувати 2-3 хвилини, додати томатну пасту і тушкувати ще декілька хвилин. Крок V З бульйону дістати кістку і відокремити від неї м’ясо, порізати на невеликі шматки. Вкинути м’ясо назад у бульйон.

5. Почистити і порізати картоплю невеликими кубиками. Вкинути у бульйон з м’ясом. Додати тонко пошатковану капусту, буряк та квасолю. Варити до м’якості картоплі.

6. Додайте цукор і оцет. В борщ всипати засмажку. Скуштувати – посолити до смаку, кислоту регулювати лимонним соком. Довести до кипіння. Заправити розчавленим часником і вимкнути вогонь.

Фотоматеріали:

Назва борщу:«Борщ»

(рецепт від мешканки села Вапнярка  Одеської області Одеського району)

Інгредієнти: 

  • м’ясо – 500 грам;
  • буряк- 1 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • капуста – 0,5 маленької голівки;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томатна паста – 70 г.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • перець духмяний – 3-4 горошини;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • часник – 2 зубці;
  • олія – для смаження;
  • сметана – для подачі.

Опис приготування:

Варимо бульйон з того м’яса, що вам подобається. Додаємо картоплю. Робимо засмажку: цибуля, морква,  червоний болгарський перець, буряк і томатний сік або натерти стиглі помідори.
У бульйон з картоплею додаємо капусту, засмажку, лавровий лист, зелень, часник.

Падаємо зі сметаною, часниковими пампушками та чаркою горілки.

Фотоматеріали:

Щира вдячність Фонтанській сільській громаді Одеського району Одеської області  за участь у формуванні реєстру!