Степаніська сільська громада Роздільнянського району Одеської області

Назва борщу:«Плавнівський»

Борщ сам по собі – демократична страва!

Його варять як на «високих» кухнях, так і в кожній хаті в багатьох різновидах, що й негоді перелічити. Оця поширеність робить з нас експертів борщу, але не відомо, чиє єдино правильний борщ, крім як борщ, який готувала мама. Це такий «смак дитинства», який намагаєшся зловити все життя…

Рецепт борщу, яким люб’язно поділилась уродженка села Плавневе, Степанівської громади, Наталія Матраницька, на перший погляд нічим не відрізняється від багатьох, секрет його особливого смаку в способі приготування, бо кожна господиня  на смій смак підбирає борщові продукти та підготовує їх перед тим, як відправити нарізані інгредієнти в каструлю.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг.  свинячих ніжок
  • 5 л води
  • 4 червоних буряки
  • 2 морквини
  • 4 цибулини
  • 5 ст. л. олії
  • 1,5 стакан томатного соку
  • 0,5 кг. свіжої капусти
  • 7 картоплин
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • Часник та лаврове листя

Опис приготування:

  1. Промиті свинячі ніжки заливаємо холодною водою та протягом години-півтори на маленькому вогні варимо бульйон. Перед закипанням знімаємо піну.
  2. Поки вариться бульйон, чистимо цибулю, моркву і буряк. Буряк нарізаємо соломкою середньої товщини. Варимо його до тих пір, коли він втрачає свій колір «до біла» , а юшка набуває золотавого кольору, в цей час можна додати пів стакану томатного соку.
  3.  Ріжемо цибулю кубиками і тремо моркву на дрібній тертці.  Після того, як буряк набув відповідного кольору, висипаємо в каструлю цибулю та моркву.  Проварюємо до полуготовності  та додаємо нарізану мілкими кубиками картоплю, яка розварюючись в юшці надає борщику особливого густого смаку.
  4. На розігріту сковороду наливаємо олію та додаємо ложку смальцю. Тепер висипаємо цибулю і обсмажуємо до рум’яного кольору на невеличкому вогні. Виливаємо склянку томату, приправляємо цукром та сіллю. Смак зажарки має бути солодкуватим.
  5. Шатковану капусту  додаємо до майже готової страви та варимо майже до готовності. Висипаємо в каструлю зажарку, солимо, даємо спеції та зелень укропу. Варимо борщ до готовності на маленькому вогні й даємо трохи часу настоятися. А після того, як ви заправите його сметаною,  тонесенько наріжете сало й житній хліб,  натрете його часником та спробуйте…… тільки скажіть, що це не смачно.

Уявіть – над глибокою тарілкою з густим яскраво-червоним борщиком піднімається прозоре марево! Духмяний запах не можна сплутати ні з чим! Гарного смаку та настрою!

Рецепт записала Ірина Марченко – головний спеціаліст відділу освіту, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради.

Фотоматеріали:

Назва борщу:«Павлівський»

Борщ, крім своїх неповторних смакових властивостей, має демократичну властивість…

Так, борщ «Павлівський» став кулінарним дебютом, поєднавши  культуру  приготування української страви  Кіровоградської та Волинської областей, звідки родом наші господині, які  знайшли свою долю на Одещині в с. Павлівка Степанівської сільської ради та, на теперішній час, працюють в закладах культури нашої громади.

Отже, до Вашої уваги борщ зварений на свинячій рульці:

Інгредієнти:

 на 4 л. води

  • 600 грам свинячої рульки;
  • 400 грам капусти;
  • 400 грам картоплі;
  • 300 грам буряку;
  • 100 грам моркви;
  • 100 грам цибулі;
  • 500 грам помідори;
  • 150 грам квасолі;
  • 100 грам сметани;
  • 20 грам кропу;
  • 20 грам петрушки.

Спосіб приготування:

   Рульку заливаємо 4 літрами окропу, знімаємо шум, солимо за смаком, додаємо замочену заздалегідь квасолю, пів цибулини, помідори і варимо 50 хвилин. Помідори витягуємо на друшляк та чистимо від шкіри. В бульйон додаємо картоплю, буряк та пів морквини нарізані соломкою, варимо ще 20 хвилин. хв. На пательні обсмажуємо на олії цибулю та моркву з одною ложкою муки  до золотистого кольору, додаємо перетерті через сито помідори. 

 Одночасно додаємо в бульйон нарізану соломкою капусту і засмажку, варимо 15 хвилин на малому вогні до готовності.

  Подаємо готову страву додаючи щедру ложку сметани та притрушуємо зеленню.

Борщ «Павлівський» готовий! Смачного!  

До борщу гарно смакують пампушки з часником.

Для приготування беремо: 

  • 500 гр. муки
  • 1 ст.л. дріждів
  • 1 ч.л. солі
  • 1 ст.л. цукру
  • 250 мл. молока
  • 4 ст.л. олії
  • головка часнику

Спосіб приготування:

 Опару готуємо на теплому молоці, додаючи дріжджі, сіль та цукор.

Як опара підійде, замісити тісто з 3-х склянок муки та 1-го яйця та відправити готове тісто на відпочинок ще на 1 годину. Згодом виробити кульки та випікати в духовці 40 хв. при температурі 170°.

Часник подавити та змазати пампушки посипати кропом

Готові пампушки перемазати часниковою приправою та притрусити зеленню.

Фотоматеріали:

На світлині: Світлана Задирака – завідувачка Степанівського будинку культури та  Оксана Музичка – бібліотекар.

Матеріал підготувала Ірина Марченко – головний спеціаліст відділу освіту, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Степанівської сільської ради.

Щира вдячність Степанівській сільській громаді  Роздільнянського району Одеської області за участь у формуванні реєстру!