Кулевчанська сільська громада Білгород-Дністровського району Одеської області

Назва борщу: «Болгарський борщ з молодого курча»

Інгредієнти:

  • м’ясо молодого курча;
  • картопля (500 гр.);
  • морква(2 шт.);
  • буряк (1шт.);
  • свіжі помідори (5 шт.);
  • квашені помідори (5 шт.);
  • цибуля (4 шт.);
  • капуста білокачанна (500 гр.);
  • перець болгарський (3 шт.);
  • петрушка, укріп, лавровий лист, сіль, цукор, перець горошок.

Опис приготування:

У каструлю  кладемо тушку молодого курча, заливаємо водою та ставимо варити. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні пів години. Тим часом нарізаємо всі овочі соломкою.

Коли м’ясо буде майже готове додаємо в каструлю третю частину нарізаної цибулі, половину буряка та моркви (решта піде на засмажку) нехай кипить хвилин 10, потім додаємо картоплю.

Готуємо засмажку. На середньому вогні в сковороді розігріваємо ложку вершкового масла, висипаємо туди цибулю і  смажимо 5 хвилин. Потім додаємо буряк та моркву. Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо свіжі помідори (які були залиті окропом, почищені і нарізані), за ними перетерті квашені помідори,  перемішуємо й смажимо все ще 5-7 хвилин.

Дістаємо з борщу вже зварене курча, а  в бульйон додаємо засмажку і ставимо приправи (сіль, цукор, лавровий лист, перець горошок). Коли закипить висипаємо капусту, перець болгарський і варимо ще 7 хвилин, додаємо зелень, виключаємо і даємо настоятися.

Борщ можна подавати до столу з домашньою сметаною, теплими пампушками з часником та гірким червоним перцем. Смачного!

Фотоматеріали:

Відеоматеріали:

Назва борщу: «Український борщ по-сергіївськи»

Інгредієнти:

  • вода – 5 л.
  • вачка – 1шт.
  • картопля – 6-7 шт.
  • буряк – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 5 шт.
  • капуста білокачанна свіжа – 500 г
  • томатний сік – 0,5 л.
  • помідорна закваска – 0,5 л.
  • свинячий смалець – 2 ст. л.
  • сіль, зелень – за смаком.

Опис приготування:

Серед багатьох спадків, які передали нам предки, український борщ та вареники – це основні страви недільного обіду. І зараз йтиметься про приготування сергіївського борщу. Зазирнувши в історію, скажімо, що господиня заздалегідь готувала качине м’ясо для приготування цієї страви, щоб прийшовши з церкви, нагодувати свою велику родину обідом. Варіння починалося з бульйону, який надавав особливий аромат борщу.

Туди ж кидалася ціла цибулина та 5-6 цілком почищених картопель, які розминалися наприкінці варіння. Важливим інгредієнтом у борщі є буряк. То був спеціальний сорт. Він мав обов’язково рожевий колір із білими смужками. Буряк різався соломкою, кидався в бульйон і варився до білого. Потім слідувала картопля, нарізана кубиками, нарізана цибуля і морквина. По ходу варіння, на сковорідці готувалася засмажка: смажилася цибуля і гасилася в томатному соку. Це все вирушало до каструлі. Нашаткована капуста кидалася в самому кінці і готувалася до смаку господині.

Найважливішим атрибутом у приготуванні сергіївського борщу була і залишається заправка. Господиня її заготовляє у сезон помідор. Помідори вона ріже на частини та шарами, пересипаючи сіллю, закладає у глиняний посуд. Її вона спускає у льох. Перемішуючи щодня цю закваску, господиня чекає, доки не закінчиться процес бродіння. Наприкінці варіння борщу цю закваску в потрібній кількості перетирає через сито прямо в каструлю, пробує на сіль і при необхідності досолює і перчить. « Кислі помідори», як кажуть у народі, надають борщу особливого кольору, і звичайно, присмаку.

Зібравшись за великим столом, господиня подає борщ із зеленню, сметаною, гірким перцем, часником, цибулею. На столі обов’язковою стравою до борщу було сало, нарізане скибочками, сухарі та бринза, яку м’яли прямо в тарілку з борщем. Відварена качка розламувалась руками у великій мисці і ставилася посеред столу. Найсмачніший шматочок діставався господареві будинку. У процесі недільного обіду дорослі члени сім’ї «для апетиту» випивали стаканчик сухого червоного вина, ласували варениками з бринзою та запивали компотом із сухофруктів.

Ці традиції зберігаються в деяких будинках і до сьогодні. А рецепт «бабусиного борщу» сергіївські господині дбайливо шанують і зберігають у своїх куховарських книгах.

Смачного!

Фотоматеріали:

Відеоматеріали:

Щира вдячність Кулевчанській сільській громаді Білгород – Дністровського району Одеської області  за участь у формуванні реєстру!