Згідно плану робооти 21 вересня Одеським обласним центром української культури проведено концерт – лекцію до Міжнародного Дня Миру – “Кожен має право на життя”.

У програмі інформаційно- просвітницького години виступили: Олег Михайлович Недошитко – старший викладач кафедри малюнка, живопису та архітектурної графіки Одеської державної академії будівництва і архітектури, член національної спілки українських митців Канади, член Європейської асоціації художників України. Його лекція “Мистецтво і війна” була дуже цікавою для аудиторії і викликала живий інтерес у слухачів.

Захід провдено з метою ознайомлення з історією відзначення Міжнародного Дня Миру, формування розуміння цілісності та єдності України, виховання почуття гордості, взаємоповаги, шани за полеглих в боях Героїв, що відстоювали незалежність України на різних історичних етапах.

Міжнародний День Миру у 1968 році проголосив Папа римський, Павло Vl. Саме тому, що свято було започатковано священником, основною думкою цього дня є теза: “Пробач і ти отримаєш мир”. В Україні, згідно Указу Президента, День Миру відзначають з 2002 року.

Але в Україні війна і саме сьогодні, 21 вересня 2023 року, була знову одна з наймасштабніших ракетних атак, внаслідок якої загинули люди. І тому теза українців інша,: “Ми ніколи не пробачимо ворогам знищення нашої нації”.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

В рамках програми пролунали тематичні пісні та інструментальні композиції у виконанні провідних методистів ООЦУК Дениса Дмитрика та Михайла Левицького. Звукооператор заходу – Сергій Тартан.

Сценарій інформаційно- просвітницького заходу “Кожен має право на життя” розробила завідувачка відділу народної творчості фольклору та етнографії – -Світлана Кучеренко.