ІХТІС

Оксана ОСНАЧ

ЖИВОПИС

Чумацька ікона на рибі

(куратор Андрій ЛОПУШИНСЬКИЙ)

28 листопада 2023 року о 14.00 у виставковій залі Одеського обласного центру української культури відбудеться відкриття виставки живопису Оксани ОСНАЧ «ІХТІС. Чумацька ікона на рибі» (куратор Андрій ЛОПУШИНСЬКИЙ).

Цю виставку протягом травня-липня 2023 року мали змогу відвідати кияни у Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва, у вересні-жовтні виставка ІХТІС демонструвалась у музеї м. Біла Церква, у листопаді – у Миколаївській муніципальній виставковій залі.

Від сьогодні одесити та гості міста матимуть змогу відвідати виставку живопису і ікони на рибі відомої херсонської художниці Оксани Оснач у виставковій залі Одеського обласного центру української культури.

Виставка присвячена унікальній чумацькій традиції — іконам на рибі — камбалі. Оригінальні чумацькі ікони, що надійшли до музеїв Києва та Білої Церкви у ХIХ — початку ХХ століть не збереглися. Тому сучасні реконструкції таких ікон дають можливість привернути увагу до українського національного культурного надбання — ікони на камбалі. Створені Оксаною Оснач художні реконструкції чумацьких ікон на камбалі вплинули на її подальшу творчість як художниці. Відтак, на виставці демонструються також картини написані під час окупації Херсону.

«Це молитви, відчай і віра, любов і надія, моє спасіння і мій виклик обставинам… Молюся про припинення жорстоких обстрілів Херсона і усіх українських міст. Вклоняюся перед Мужністю наших Захисників. Хай береже їх Господь! Слава Героям!!! Перемоги, краси і щастя – усім українцям!!!» – Оксана ОСНАЧ.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку з 28 листопада до 19 грудня 2023 року щодня, крім суботи та неділі, з 10:00 до 16:00 за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, виставкова зала Одеського обласного центру української культури (вхід вільний).