28 листопада 2023 року у виставковій залі Одеського обласного центру української культури відбулося відкриття виставки живопису Оксани ОСНАЧ «ІХТІС. Чумацька ікона на рибі» (куратор Андрій ЛОПУШИНСЬКИЙ). Було по – різному: і в залі, і в підвалі.

Виявляється, зображення ликів святих на звичайній сушеній рибі – то не новомодний андеграунд, а давня традиція.

Ікони на рибі — велика рідкість і відомо про них зовсім небагато. У 19 столітті сушена риба була одним із товарів, який чумаки везли з Чорного та Азовського морів. Ймовірно, вони брали ікони в дорогу як оберіг.

«Такі обереги чумаки могли вішати на свої вози — щось на кшталт іконок в машинах у сучасних водіїв», — говорить Андрій Лопушинський, дослідник куратор виставки. Він досліджує чумацтво та намагається знайти в літературі та джерелах більше інформації про незвичайні ікони.

Не виключено, що такий «матеріал» для ікон обирали не лише з практичних, а й з релігійних міркувань. Адже риба — один з перших символів Христа. Його учні були рибалками, одне з чудес Ісуса — примноження риби та хлібів. Також іхтіс — риба з грецької — акронім слів Ісус Христос Божий Син Спаситель, це було таємним словом перших християн. Тож чумаки не спаплюжили образ, а звернулись до давніх традицій.

Якщо тема зацікавила, чекаємо на виставці. Багато описових матеріалів, цікаві експонати і прекрасні роботи (живопис) Оксани Оснач.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку з 28 листопада до 19 грудня 2023 року щодня, крім суботи та неділі, з 10:00 до 16:00 за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, виставкова зала Одеського обласного центру української культури (вхід вільний).