У виставковій залі Одеського обласного центру української культури 11 квітня 2024 року о 14.00 відбудеться нагородження Лауреатів обласної премії народних майстрів імені Ростислава Палецького 2024 року.
За 18 років отримали визнання вже 59 лауреатів та 42 стипендіата обласної премії народних майстрів імені Ростислава Палецького за роботи, що виділяються автентичністю та високою професійною майстерністю, згідно з номінаціями.
Цього року на Премію номінувалися майстри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва з міст Одеси, Ананьєва, Роздільної, Чорноморська, смт. Затишшя Роздільнянського р-ну, смт. Великодолинського, смт. Авангарду та с. Вапнярка Одеського р-ну.
Лауреатів обласної премії народних майстрів імені Ростислава Палецького 2024 року визначав оргкомітет у складі:
Анатолій Кравченко, Народний художник України, голова оргкомітету;
Антоніна Димова, завідувачка відділом декоративно-прикладного мистецтва КУ «Одеський обласний центр української культури», відповідальний секретар;
Ярослава Різникова, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації – начальник управління культури, національностей та релігії;

Валентина Вітос, директор КУ «Одеський обласний центр української культури»;
Тамара Михайліченко, мистецтвознавець;
Олександр Гаркавченко, лауреат премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини у 2023 році, керівник гуртка «Художня кераміка» в Одеському міському палаці дитячої та юнацької творчості;
Світлана Крижевська, член Національної спілки художників України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ ім. К.Д. Ушинського.
В номінації «Художня тканина» обласною премією ім. Ростислава Палецького нагороджено Рудого Данііла Володимировича (1978 р.н.). Данііл Рудой – член Національної спілки художників України. Учасник понад 100 всеукраїнських, обласних та міжнародних художніх, дизайнерських та архітектурних виставок. Не одноразово нагороджений грамотами, подяками та відзнаками України та інших країн. Багаторазово друкувався у пресі та журналах по мистецтву, архітектурі та художньому дизайну. Рудой Данііл проводить активну громадську діяльність та виховну роботу з творчою молоддю. З 2021р. – член редакційної ради Всеукраїнської газети “Золотослів”. З 2023 р. – Член Національної спілки журналістів України.
Рудой Данііл Володимирович створює художні твори у декоративно-прикладному та монументальному мистецтві, а також у живопису, графіці та скульптурі малих форм. Має професійні якості гідні наслідування, дотримується етики, поважає гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників творчо-мистецького процесу. Дотримується високих стандартів українського мистецтва. Виховує у молодшого покоління повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання. Користується авторитетом серед митців, студентів та шанувальників мистецтва. Організатор художніх пленерів, виставок та арт-проєктів. Волонтер, меценат.
В номінації «Декоративне та народне малярство» обласною премією ім. Ростислава Палецького нагороджено Білоглазову Тамару Василівну (1974 р.н.). Тамара Білоглазова – художник-лялькар, графік. Провідний методист Одеського обласного центру української культури. Освіту здобула в Одеському театрально-художньому училищі (лялькове та гримерне відділення) та в Одеському національному університеті ім. Мечникова (філософський факультет). Написала дисертацію по концептуальному мистецтву. З 2023 р. стипендіат обласної премії ім. Р. Палецького. З 2019 р. член Спілки художників Грузії. Учасниця багатьох персональних, групових, обласних та всеукраїнських виставок. Роботи знаходяться в численних приватних колекціях.
З 2016 року займається дослідженням Степового південного розпису, проводить майстер-класи для дітей та дорослих. Дослідження розпису вплинуло на її творчість, додавши в неї осмислення свого роду. В графічних роботах Тамари Білоглазової з’явились степові квіти, птахи, древо життя, через які можна заглибитись в історію свого роду, в історію і традиції нашої незалежної України. Прості на перший погляд візерунки містять інформацію про минуле, сучасне і майбутнє.
В номінації «Художні вироби з природніх матеріалів» обласною премією ім. Ростислава Палецького нагороджено Запаріну Ольгу В’ячеславівну (1968 р.н.). Ольга Запаріна – керівник студії кераміки «Померанчеве сонце» при Новодофінівському клубі. Після закінчення художньо-графічному факультету Одеського педагогічного інституту ім. К.Д. Ушинського працювала в середній школі села Фонтанка вчителем образотворчого мистецтва.
Захоплення глиняною дрібною пластикою почалося після знайомства з народною художницею Ольгою Галактіонівною Шиян. Її роботи надихнули Ольгу Запаріну на створення власних виробів та вивчення історії виникнення причорноморської глиняної іграшки. У її подальшому творчому розвитку допоміг Гаркавченко Олександр Іванович, чудова людина, педагог від бога, з глибоким знанням своєї справи та бажанням передати набутий досвід молодому поколінню українців. Творча та педагогічна діяльність майстрині спрямована на розвиток та збереження народних традицій. Робота з глиняною дрібною пластикою добре сприяє концентрації уваги та розвитку дрібної моторики, тому пані Ольга також працює з «особливими» дітками. Ліплення з глини-це своєрідна арт-терапія (що дуже доречна у наш неспокійний час), тому такі заняття ефективно поліпшують психоемоційний стан дітей та дорослих.
Дипломами за участь нагороджено номінантів Премії:
Церковну Оксану Георгіївну;
Лободу Інну Петрівну;
Кучеренко Світлану Григорівну;
Гасимову Олену Вікторівну;
Мельник Дар’ю Анатоліївну;
Кокорич Софію Володимирівну;
Коновалову Людмилу Василівну;
Лунгул Ганну Ігорівну.
Виставка працюватиме з 11 квітня по 3 травня 2024 року щодня, крім суботи та неділі, з 10.00 до 17.00.за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, виставкова зала Одеського обласного центру української культури. Вхід вільний.