“НАМИСТО РОДУ 2022”

Не зважаючи на довгострокові проблеми з світлом і зв”язком ми підвели підсумки нашого фестивалю. Невдовзі всі відкриють для себе імена нових зірок, знавців обрядів і звичаїв, їх носіїв. А поки що знайомтесь із членами журі:

Чернецька Людмила Теодорівна, Заслужена артистка України, викладач Одеської Національної музичної академії ім. І.В.Нежданової;

Вітос Валентина Гнатівна, директор Одеського обласного центру української культури;

Кучеренко Світлана Григорівна, завідувачка відділу народної творчості, фольклору і етнографії ООЦУК;

Діденко Микола Олександрович, завідувач відділу ООЦУК;

Кожевнікова Вікторія Володимирівна керівник народного гурту «ЗОРЕЦВІТ»;

Рубанович Світлана Володимирівнапровідний методист ООЦУК, фахівець з вокально-хорового жанру, Переможиця Міжнародних конкурсів: «Сорочинський ярмарок», «Іспанська весна», «Доля». Лауреат Всеукраїнських фестивалів «Купальські зорі», «Червона рута» та багатьох інших;

Георгиця Варвара Павлівна, керівник фольклорного гурту “Заграва”;

Скибенюк Софія Василівна – провідний методист ООЦУК, секретар журі.

Фестиваль обрядових дійств «Намисто роду» проводиться з метою збереження, розвитку та популяризації українських народних традицій, звичаїв та обрядів малої батьківщини інших національних меншин, що мешкають на території Одещини.

Цього року учасники понад тридцяти громад Одеської області прийняли участь у фестивальній програмі. Враховуючи те, що Одещина є, мультикультурним, та багатонаціональним регіоном членами оргкомітету були переглянуті надзвичайно цікаві та рідкісні за своїм фольклористичним походженням обрядодійства, слухали неперевершений народний спів, адже учасники презентували обряди,пісні,свого роду. Переважна більшість учасників продемонстрували високий рівень виконавської майстерності.

Як зазначила Ноуренко Марія Василівна, учитель інформатики та технології ліцею Криничненської сільської ради Болградского району Одеської області: «Сьогодні дуже важливо пам’ятати, плекати и зберігати історію, традиції, мову и культуру, цінувати все, що пов’язує нас з тим далеким часом.

Обряди – одні з головних ритуалів кожної сім’ї нашого села. Ми – сьогоднішнє покоління маємо встигнути поспілкуватися з людьми, які пам’ятають, шанують і можуть передати нам весь свій досвід.»

Звісно ж були й перешкоди: це технічний формат, а саме відключення електроенергії, що заважав як учасникам так і організаторам, але ми впорались. Нам навіть доводилось шукати місце “іти в комірне”, щоб була можливість попрацюввати. За що дякуємо Одеському історико-краєзнавчому музею.

Щодо зауважень, варто зазначити, що були учасники,які відправляли відео-обряди з минулого року, озвучувалися зауваження членів оргкомітету щодо костюмів, та обраного пісенного репертуару, що не відповідав формату «Намиста роду»,а саме, це стосується виконання «народно-обрядової пісні», а не просто народної української. Але ми вдячні за участь, бо як кажуть: «Не помиляється той , хто нічого не робить».

Головою оргкомітету, Людмилою Теодорівною Чернецькою, була схвалена пропозиція від членів оргкомітету, щодо збільшення кількості призових місць дипломантів з метою подальшого стимулювання розвитку фольклорно-обрядових дійств на Одещині.

Журі працює)))).

Слідкуйте за оновленням матеріалів.