«ПУЛЬСАЦІЯ ВІЙНИ»

22 лютого 2023 року о 14.00 у виставковій залі Одеського обласного центру української культури відбудеться відкриття виставки живопису Сергія Папроцького та колажів Нікіти Папроцького під назвою «Пульсація війни».

Цикл абстрактних робіт, створених за рік з початку війни в Україні, передає символічну динаміку та емоційну квінтесенцію тих подій та почуттів, які охоплювали всіх без винятку українців.
Глибину трагізму передають поєднання кольорів та геометричні конфігурації елементів. Вибухи, тривоги, темрява – ретранслюються з реальності на площину, при цьому отримуючи інтенсивне смислове навантаження – у кожній роботі – нове прочитання подій, новий потік почуттів. Розгубленість, страх, прострація, втрата розуміння того, що відбувається, передані автором у художніх творах цієї серії з максимальною глибиною та експресією.
Кожна робота хіба що «пульсує», випромінюючи яскраво-виражені імпульси: «війна», «страждання», «руйнація», «загибель», «безсилля», «несправедливість»…
Месседжі, сформульовані та відправлені глядачеві, націлюють на глибину усвідомлення власного внутрішнього стану, але водночас – свого місця у складній системі координат теперішнього часу та можливості жити далі, допомагаючи своїй країні – заради якнайшвидшої Перемоги, заради мирного майбутнього України.

Папроцький Сергій Петрович (1955 р.н.) народився у м. Одесі, закінчив ОГПІ ім. К.Д.Ушинського (художньо-графічний факультет, викладач Логвін І.Д.). З 1990 р. – член ООО Національної спілки художників України. З 1996 року працює заст.директора, ст.методистом, методистом і надалі викладачем спецдисциплін в ВНКЗ ОФХК ім.М.Б. Грекова.
Сергій Папроцький регулярний учасник близько 100 Всеукраїнських художніх виставок (Київ, Львів, Одесса, Харків, Донецьк, Івано-Франківськ, Полтава, Дніпро , Чернівці, Миколаїв та інші), деяких зарубіжних (Молдова, Японія, Німеччина, Великобританія, США, Італія, Словенія, Хорватія) і міжнародних (Україна, Угорщина, Канада, США, Італія, Молдова і т.д.) виставок і симпозіумів.
Твори художника знаходяться у колекціях Одеського художнього музею, Одеського літературного музею, Музею сучасного мистецтва Одеси, Українського музею сучасного мистецтва (Київ), Чернівецького художнього музею, музею ім. Н.Реріха(Одеса), Білгород-Дністровського краєзнавчого музею (Одеська обл.), Хмельницького художнього музею, Музею історії релігії (Львів), колекції музею пострадянського сучасного мистецтва в ДЖЕРСІ-СІТІ, Нью-Йорк (США) та у багатьох приватних зборах України, Молдови, Англії, Польщі, Італії, Німеччини, Боснії та Герцеговини, Словенії, Сербії, Франції, Ізраїлю, США, Канади, Аргентини, Туреччини та інших.

Папроцький Нікіта Сергійович (2002 р.н.) народився у м. Одесі, у 2022 р. закінчив ОФХК ім. М.Б. Грекова (художньо-оформлювальне від., викладачі Варєшкін І.Ю., Папроцький С.П.). У 2020 р. розпочав виставкову діяльність в рамках ООО НСХУ. З 2022 року – студент ПНПУ ім. К.Д. Ушинського. Учасник Всеукраїнських, міжнародних (Франція) та обласних художніх виставок.

Виставка працюватиме до 3 березня щодня, крім суботи та неділі, з 10.00 до 16.00 за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, Одеський обласний центр української культури. Вхід вільний.