изображения не найдены

В Одеському обласному центрі української культури є острівок живої культури,який постійно притягує відвідувачів. Сьогодні до нас в гості завітали учні 6 – 7 класів приватної спеціалізованої школи “Гармонія” з вчителькою Надією Віталіївною. Їх зацікавила жива спадщина нашого народу, традиції, обряди, свята, дитячі ігри і іграшки, які прийшли до нас з сивої давнини і до сьогодні побутують на Одещині, в сім’ях їхніх бабусь і дідусів. Саме цим юним нашим гостям належить майбутнє українського народу. І наше суспільство буде таким, які уявлення про світ ми виховаємо в учнів сьогодні. Якщо нам не вдастся посіяти справді людське насіння щастя, то в душах їх може утвердитися інша святиня. І саме жива народна культура, народні традиції є «живим, вічним джерелом педагогічної мудрості», «зосередженням духовного життя народу».

Тому переходячи на мову наших гостей ми занурились в спадщину: слухали розповіді, дивились відео народних свят, грали на дитячих глиняних іграшках свищиках, “виганяли нечисть мачуками”, ліпили причорноморську іграшку – свищик, розписували писанки, витинали паперове мереживо… І робили фото (я вперше бачила таку зацікавленість дітей вишитим дитячим традиційним одягом. Справжній модний подіум був біля манекенів з дитячими костюмами)).

Так непомітно промайнули 2,5 години. Прощались не дуже охоче… не всім вистачило часу… і зовсім не хотілося додому, хоч і чекали батьки.