Вивчаємо нематеріальну культурну спадщину Одещини!

Передача знань про причорноморську глиняну іграшку, яка включена в регіональний інвентар Одеської області.

Глиняна іграшка – особливий вид народної творчості. Вона не завжди була призначена тільки для гри. А частіше за все була прикрасою народного побуту – мала побутова скульптура.. як правило в ній поєднувалась мистецтво пластики і живопису, що робить ці предмети неповторно виразними. Образи іграшок прості, оригінальні і дуже яскраво виражають уявлення майстрів про світ, природу, людей.

Навчившись ліпити з глини, дитина зможе виготовити цікаві для себе іграшки, яких ніде більше не бачила, і залишити їх собі на згадку: буде це свистулька, вазочка, скарбничка або фігурка янгола, такі предмети люди із задоволенням зберігають все життя.

Майстер-класи для дітей з ліплення з глини – не тільки приємне, але і вельми корисне заняття для гармонійного формування особистості дитини.

Ліплення з глини – різновид арт-терапії, визнаний одним з найефективніших для всебічного розвитку здібностей і талантів як у дітей, так і у дорослих.

В процесі навчання ліпленню і виготовлення фігурок у дитини розвивається дрібна моторика, а також спритність і сила пальчиків.

Під час роботи за гончарним кругом діти вчаться розписувати свої вироби ангобами (фарбами на базі рідкої глини) і малювати різноманітні візерунки. А також діти декорують свої вироби стеками.

Майстер-класи з ліплення з глини позитивно впливають на формування в дітей естетичного смаку, навичок створення і декорування різних предметів.

Заняття з ліплення надають можливість дитині не стримувати свою фантазію. І нехай виліплених нею тварин або персонажів ніколи не існувало, дитячий творчий потенціал отримує потужний поштовх у розвитку.

А колективні майстер-класи для дітей – справжнє свято для їхніх маленьких учасників. Адже після занять у них окрім нових іграшок з’являються ще й нові друзі, такі ж веселі і творчі.

Сьогодні ліпили дитячі іграшки під керівництвом знаних майстрів носіїв причорноморської глиняної іграшки(всі є Лауреатами премії народних майстрів імені Ростислава Палецького):

Гаркавченко Олександр Іванович;

Ліптушенко Лілія Геннадіївна;

Бойчук Валентина Михайлівна;

Соловйова Ірина Володимирівна;

Насипайко Володимир Іванович.