Говорять творчі люди Одещини.

Відбулось засідання розмовного клубу “Спадок”. У засіданні клубу взяли участь дев’ять спікерів.

Валентина ВІТОС висвітлила тему про роль Одеського обласного центру української культури в охороні нематеріальної культурної спадщини Одещини. Це дуже важливо в наш час. Адже культурна спадщина кожного народу це не лише сукупність успадкованих сучасниками культурних цінностей від попередніх поколінь. Це джерело життя, з якого черпає кожна нація, кожен народ і без якого неможливий успішний розвиток держави.

У той же час ми бачимо, як жива спадщина може бути джерелом стійкості в таких складних обставинах, оскільки люди продовжують черпати натхнення, радість і солідарність у практикуванні своєї живої спадщини. Необхідність збереження нематеріальної культурної спадщини попередніх поколінь і важлива для культурної ідентичності.

Валентина Гнатівна розповіла про комплексну роботу у напрямку документування нематеріальної культурної спадщини Одещини, щоденну аналітичну та дослідницьку роботу. Учасники клубу уважно слухали, усвідомлюючи всю вагомість найціннішого під час війни.

Микола ДІДЕНКО запропонував слухачам тему: “Розвиток клубної справи за часів незалежності України. Проблеми та досягнення”.

Із зацікавленістю слухали присутні Народного художника України – Анатолія КРАВЧЕНКА, який окреслив тематику виставкової діяльності художників Одещини, всеукраїнську та міжнародну практику у форматі співпраці з Одеським обласним центром української культури, а також залучення представників мистецької спільноти, волонтерів до реставраційних робіт у пошкоджених приміщеннях деяких архітектурних пам’яток м. Одеси.

В рамках міжсекторальної співпраці до членів клубу звернулася Стелла МУНТЯН, викладачка Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. Вона винесла на обговорення питання розвитку і висвітлення мистецтва в освітньому просторі за часів незалежної України. Стелла Дмитрівна розповідала про своїх талановитих студентів, які сьогодні опановують новітні технології і, одночасно, вчають історію. Адже ідеологічною складовою створення живописних полотен є саме історія та ментальність українського народу. Розповіла про цілий цикл створених полотен з козацької тематики, які готують для міжнародного проєкту. Ці роботи будуть презентовані в Одеському обласному центрі української культури.

Тему міжнародної співпраці продовжили представники прогресивної мистецької молоді Одещини: Вікторія КРАВЧЕНКО – художниця, волонтерка та Павло СІРКО- громадський діяч, волонтер, член правління молодіжної організації “Митецький гарт”. Вони запропонували конкретні цікаві напрямки співпраці для творчої молоді Одещини.

Щодо активної різнопланової роботи громадських мистецьких об’єднань Одещини говорив Григорій ВОВК, керівник арт- гурту “Одеський вулик”, член НСХУ. Григорій Петрович подякував колективу Одеського обласного центру української культури за сприяння в організації виставок художніх робіт художників- початківців та майстрів декоративно- прикладного мистецтва, підтримку Одеських громадських мистецьких об’єднань.

Цікаву тему щодо фестивального руху Одещини запропонував для розгляду Віктор ГОМАНЮК, завідуючий відділенням художнього оформлення, викладач спеціальних дисциплін Одеського художнього коледжу ім. М.Б. Грекова. Слухали про еко- фестиваль ” Чумацький шлях” та інші свята, проведення яких у зв’язку з війною припинено, але ведеться ребрендінгова робота по відновленню деяких напрямків впровадження таких фестивалів. Прозвучала пропозиція провести деякі фестивалі саме на базі центру .

У фінальній частині зустрічі до присутніх звернувся поет- бард Одещини – Анатолій СЄБОВ з виступом “Українська мова основа сучасного поетичного мистецтва”. В ході розмови лунали пісні та вірші сучасної незламної незалежної України.

У програмі зустрічі пролунали пісні у виконанні вокального ансамблю “Заграва”, керівник Валентина Прокурор; солістів центру Михайла Левицького, Софії Скибенюк. Ведуча зустрічі – завідуюча відділом народної творчості фольклору та етнографії – Світлана Кучеренко.

Ця зустріч вкотре довела що Одеський обласний центр української культури сьогодні є не тільки осередком відродження та популяризації української народної культури, а ще й перспективною інтерактивною локацією співпраці з об’єднаннями, установами, представниками громад, громадянського суспільства незалежної України.