РЕГІОНАЛЬНИЙ РЕЄСТР РІЗНОВИДІВ БОРЩУ ОДЕЩИНИ

«Борщ – це смак дитинства, який намагаєшся зловити все життя…» «Борщ – це більше стан душі, ніж стабільний рецепт»,

– пишуть місцеві носії.

Для мультинаціональної Одещини наш український борщ – це універсальний маркер «між своїм і чужим», який функціонує в мультикультурному середовищі. Він дозволяє людям різних національностей усвідомлювати себе єдиними через українську національну страву в одному полікультурному просторі.

На Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою, а є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві!

– «Плавнівський борщ» готують на бульйоні із свинячих ніжок у Степанівській сільській громаді Роздільнянського району;

– «Борщ із квашеного кормового буряку», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибкою», «Борщ одеський з квасолею та кількою» готують в Куяльницькій сільській громаді Подільського району;

– «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» готують в казані на пічурці в с. Грабове Кодимської міської громади Подільського району;

– український борщ, болгарський борщ з фірмовим болгарським квасом, гагаузький борщ на бульйоні з баранини, молдовський борщ «Зама» з домашньою лапшою та любистком готують в Тарутинській селищній громаді Болградського району;

– «Роздільнянський смак», в який замість оцту додають сік із свіжого винограду сорту «Ізабелла», «Медовий борщик від Марусеньки», в який додають мед та м’яту, «Борщ по–одеськи» з бичками, «Приправу від бабусі Марії» із любистком та чебрецем готують в Роздільнянській міській громаді Роздільнянського району та інші.

Страва одна, а різноманіття рецептів вражає! Напевно, кожна господиня готує «свій» борщ, який вважає найкращим. «Уявіть – над глибокою тарілкою з густим яскраво-червоним борщиком піднімається прозоре марево! Духмяний запах не можна сплутати ні з чим! Гарного смаку та настрою!», – пишуть місцеві носії.

На сьогодні Одеським обласним центром української культури зібрано понад 40 рецептів приготування борщу.

Шановні колеги, носії, громади! Щиро дякуємо за участь у формуванні реєстру! Збір рецептів триває. Надсилайте матеріали (mariannashvayka@ukr.net) і ми впишемо їх до загального переліку: http://oocuk.com.ua/nks/borchi_odechiny

В 2022 році елемент «Культура приготування українського борщу» включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

Регіональний реєстр різновидів борщу Одещини – Одеський обласний центр української культури.