Філіжанка кави, яку подають гостю, має бути повною, щоб доля була прихильною — “qısmet tolu olsun”. А ви знали про це?

Сьогодні у нашому домі панувала атмосфера радості, домашнього затишку, огорнута неймовірними ароматами кави. Ми планували своє майбутнє смакували східні солодощі, насолоджувались кавою і спілкуванням. Цю радість нам подарували наші друзі із м. Києва – ГО «Алєм», які завітали до нас із презентацією проєкту «АРЗУ»/ «МРІЯ».
АЛЄМ – кримськотатарська громадська організація, яка займається популяризацією культури кримських татар — корінного народу України — та інтеграцією культури цього народу до загальноукраїнського культурного простору.

У кримськотатарській культурі донині збереглися традиції приготування та подачі кави, які повʼязані з різними подіями.

☕️kelin qavesi – кава, яку готує та подає наречена гостям наступного дня після весілля;
☕️közaydın qavesi – кава з нагоди радісної звістки, події, часто пов’язаної з приїздом близьких родичів, народженням дитини і тд;
☕️hoşkeldi qavesi – кава з нагоди приходу гостя / гостей;
☕️saba qavesi – ранкова кава;
☕️aqşam qavesi – вечірня кава;
☕️bayram qavesi – святкова кава, яка подається з нагоди відвідування рідних на великі релігійні свята Курбан і Ораза байрам.

Та не тільки кавою єдиною відомий цей народ.
Кримськотатарський орнамент Орьнек та знання про нього внесли до списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. І сьогодні ми вчилися творити свій орнамент і намагалися читати його. Було трепетно, цікаво, захоплююче , пізнавально.

Крім того ми отримали безцінний подарунок книгу “СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE”, яка занурює нас в багатство культури кримських татар.

Книга надрукована трьома мовами — українською, кримськотатарською та англійською, що робить її доступною для ширшої аудиторії. Всі бажаючі можуть подивитись і попрацювати з цим виданням в нашому «Живому музеї».